SINT: Donald Trump stormet i kveld ut fra et budsjettmøte med Nancy Pelosi og Chuck Schumer. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFP
SINT: Donald Trump stormet i kveld ut fra et budsjettmøte med Nancy Pelosi og Chuck Schumer. Foto: Alex Wong/Getty Images/AFPVis mer

Stormet ut fra møte etter murnekt

Demokratene avviste Donald Trump. - Fullstendig bortkastet tid. Jeg sa farvel.

USA står midt i ei politisk krise. Nedstengingen av det offentlige har nå vart i 19 dager, og president Donald Trump krever penger til en grensemur mot Mexico.

Demokratene, som nå har flertall i Representantenes hus i Kongressen, har flere ganger avvist Trumps ønske. Det gjorde de på nytt i kveld, noe som åpenbart gjorde presidenten forbanna.

Han deltok i kveld på et møte med demokratenes leder i Senatet, Chuch Schumer, og leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi.

- Forlot nettopp et møte med Chuck og Nancy, det var fullstendig sløsing med tid, skriver Trump på Twitter.

- Fikk utbrudd

- Jeg spurte om hva som kom til å skje om jeg opphever nedstengingen. Kommer de til å godkjenne grensesikkerhet som inkluderer en mur eller stålbarrierer. Nancy sa NEI. Jeg sa farvel. Ingenting annet fungerer, tvitrer presidenten.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sa til journalister:

- Presidenten reiste seg og gikk ut.

Temperaturen på møtet kan få det til å framstå som om Demokratene ikke vil vike en tomme for Trumps murkrav.

- Vi så et utbrudd fra ham fordi han ikke fikk det som han ville, sier Schumer.

Nancy Pelosi mener presidenten ikke bryr seg om de statlige ansatte som nå ikke får lønn.

- Han tror kanskje de kan spørre fedrene sine etter mer penger, men det kan de ikke, sier hun.

- Hadde med godteri

Republikanernes leder i Representantenes hus, Kevin McCarthy slakter imidlertid Demokratene. Han sier at Schumers framstilling er feil og at Trump var fokusert på problemløsning. Presidenten skal til og med ha hatt med seg godteri til de andre deltakerne.

- Da vi kom inn i rommet, ba Trump alle lederne om å løse dette problemet. Han hadde til og med godteri til alle, sier han, ifølge CNN.

GOOGLE-GRILL: Den amerikanske kongressen fikk anledning til å stille spørsmål til administrerende direktør i Google, Sundar Pichai. Blant annet måtte han avkrefte at det er «en liten mann bak en gardin» som sørger for at et bilde av president Donald Trump dukker opp dersom du gjør et bildesøk på «Idiot». Video: CNN Vis mer

Han omtaler Demokratenes oppførsel som pinlig og ber dem om å komme seg tilbake til forhandlingsbordet, på tross av at det var Trump som altså forlot rommet.

Tidligere i dag holdt Trump nok en forsvarstale for muren.

- De sier det er en middelalderløsning med mur. Det er sant, fordi det fungerte da, og det fungerer enda bedre nå, sa han under et møte i Det hvite hus.

Gir demokratene skylda

Natt til i dag fortsatte Trump å gi Demokratene skylda for «shutdownen» i USA da han talte direkte til USA fra Det ovale kontor. I den åtte minutter lange talen argumenterte han også i harde ordelag for at han ikke vil gjenåpne føderale institusjoner før han får 5,7 milliarder dollar til å bygge den etter hvert så berømte muren på grensa til Mexico.

Omkring 800 000 offentlig ansatte er rammet etter at finansieringen av all ikke-essensiell statlig virksomhet ble stoppet. Mange av disse vil denne uka ikke få betalt.

Årsaken er at demokratene og republikanerne i Kongressen ikke har klart å enes om et budsjettkompromiss. Årsaken til dette er at Trump nekter å skrive under på et budsjettkompromiss som ikke har penger til hans grensemur, mens demokratene nekte å stemme ja til et forslag som inneholder penger til den mye omtalte muren.