SVERIGE: I Henriksdal hadde flere skilter falt i veien. Foto: Janne Åkesson/Swepix/Expressen
SVERIGE: I Henriksdal hadde flere skilter falt i veien. Foto: Janne Åkesson/Swepix/ExpressenVis mer

Stormkaos i Sverige: - Bli hjemme

Stormen Alfrida herjet både i natt og i morgentimene.

2019 fikk en stormfull start i Sverige. Allerede første nyttårsdagen bød sterk vind på problemer, og i natt har virkelig stormen Alfrida slått inn over Sverige med full kraft.

Store trafikale utfordringer

Bil-, tog- og ferjetrafikk fikk store utfordringer mange steder, og nesten 100 000 husholdninger i Sverige er uten strøm onsdag morgen.

Trafikkverket advarte onsdag mot reiser som ikke absolutt er nødvendige i områdene som er mest utsatt.

- Det ligger trær overalt. Det er nok mange som ikke kommer seg på jobb i dag, sier Yasmine Boulechfar ved Trafikverket til Expressen rundt klokka 05.

Trærne ligger over veier, togbaner og har revet ned strømledninger.

- Om man ikke må ut på veiene, så anbefaler vi å bli hjemme, sier også Boulechfars kollega, Ulrika Karlsson, til Aftonbladet.

RASTE: Et stilas raste over flere biler i Nacka. Foto: Janne Åkesson/Swepix/Expressen
RASTE: Et stilas raste over flere biler i Nacka. Foto: Janne Åkesson/Swepix/Expressen Vis mer

Klasse 2-advarsel

Vinden har vært sterkest over Svealand og Götaland.

- Klasse 2-advarselen for østre Svealand forblir onsdag morgen. Også for Gotland er det klasse 2-advarsel, og på Öland har vi klasse 1 for svært sterk vind, sier Sandra Andersson ved Sveriges meteorologiske og hydrologiske institutt ifølge Aftonbladet.

Ved Fårösund var vinden oppe i 34,7 meter per sekund, og ved Visby flyplass blåste det 26 meter per sekund, skriver avisa.

Klasse 2-advarselen gjelder også for Uppsala, hvor det var forventet en vindstyrke på 25-28 meter i sekundet i løpet av morgenen.

Uværet skyldes et lavtrykk fra Finland og Baltikum som beveger seg over Sverige i sørvestlig retning.

Rammet av strømbrudd

I Norge har uvær og kraftig vind ført til problemer i flere dager. Over 60 000 norske husstander ble rammet av strømbrudd tirsdag kveld og natt til onsdag.

1. januar var flere tusen husstander uten strøm, flere fly måtte avbryte landing på Oslo Lufthavn, flere veier, og nær sagt alle fjelloverganger i Sør-Norge var stengt. Det var også problemer med mobilnettverket og flere steder hadde trær rast over veier.

Fremdeles står 4388 kunder uten strøm onsdag morgen.

- Mannskapet har jobbet i hele natt. Straks det blir lyst setter vi inn helikoptre for å lokalisere hvor feilene er, slik at bakkemannskapene våre raskt kan rette det opp igjen. Noen steder må linjene strekkes opp på nytt, andre steder kan det være nok å bare fjerne trærne, sier kommunikasjonsansvarlig Ragnhild Børresen Abrante i Nett og Produksjon hos Eidsiva Energi til NTB.