Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormløp mot FrP

FrP i regjering har økt avgiftene for folk flest, mener Trygve Slagsvold Vedum. - Ren populisme, kontrer FrP.

UTFORDRER: Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum mener FrP har sviktet folk flest i flere viktige saker.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTFORDRER: Leder i Senterpartiet (Sp) Trygve Slagsvold Vedum mener FrP har sviktet folk flest i flere viktige saker. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg kan ikke forstå at Frp kan ha en profil over tid hvor det er de få som har fått de store skattekuttene, mens flertallet får økte avgifter. Med FrP i regjering har avgiftene for folk flest økt, sier Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum.

Senterpartiet har varslet til sammen seksten spørsmål i spørretimen i Stortinget onsdag.

Fire av dem går til finansminister Siv Jensen.

Slagsvold Vedum trekker spesielt frem økte avgifter på brus og godterier, gebyr for dødsattest og elavgiften, som han mener gjør strømregninga dyrere.

- Avgiftsnivået har økt med 6.6 milliarder kroner med FrP i regjering. Dette vil vi utfordre Jensen på i morgen, sier han.

- Null troverdighet

Spørsmålene fra Senterpartiet kommer i forkant av FrPs landsmøte til helga.

Slagsvold Vedum mener det er viktig at debatten løftes frem nå, slik at partiet kan ta stilling til om de mener FrP styrer i riktig retning.

Stortingsrepresentant Helge André Njåstad (FrP) anbefaler Senterpartiet å lese sitt eget alternative statsbudsjett før de uttaler seg:

- De øker avgiftene på både tobakk og alkohol, de har også gebyr på dødsattest, og de har snakket i årevis om å bruke avgifter for å få folk til å spise sunt. Senterpartiet har null troverdighet i disse spørsmålene, sier han.

Njåstad mener Senterpartiets utspill er ren populisme.

- Det er ikke regjeringen som har foreslått avgiftene, de er en del av budsjettforliket, hvor spesielt KrF har ønsket høyere avgifter. Det er heller ikke riktig at vi har gitt skattelette kun for de få. Det har for eksempel vært større avgiftslette på bil enn på formue. Og vi økte heller ikke elavgiften i siste statsbudsjett.

Eldre blir kasteballer

I tillegg til spørsmålene til finansminister Siv Jensen, kommer det også spørsmål til en rekke andre ministere. Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (FrP) får spørsmål om kortere liggetid på sykehusene og hvordan dette rammer eldre.

- Mange eldre pasienter blir sendt fortere ut av sykehusene og tilbake til sykehjemmene. Da ender de raskt tilbake på sykehuset igjen, og slik blir de kastet frem og tilbake i systemet. Jeg kan ikke tro at Frp kan være fortrolige med den utviklingen, sier Slagsvold Vedum.

Njåstad peker igjen tilbake på Senterpartiet:

- Vi har vært skeptiske til samhandlingsreformen, som gjorde at det ble en svingdørspolitikk hvor pasienter ble kastet frem og tilbake mellom stat og kommune, men den var det de rødgrønne som gjennomførte, sier han.

- HVA ER LOGIKKEN?: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, tok med seg rekvisitter i form av vitaminbjørner og sjokoladekjeks i spørretimen onsdag. Det gikk ikke upåaktet hen. Video: Stortinget Vis mer

-Spiller på fremmedfrykt

Tre av Senterpartiets spørsmål går til Frps nye justisminister Tor Mikkel Wara (FrP), og handler om sentralisering av politiet og konsekvensene av dobbelt statsborgerskap.

- Folk må ta et aktivt valg om å være norsk. De kan ikke ha en fot i hvert land, mener Slagsvold Vedum.

LEI SEG: Frp-leder Siv Jensen sa at Listhaugs avgang var trist, men understreker at karrieren til den nå tidligere justisministeren ikke er over. Video: NTB Scanpix Vis mer

Njåstad mener Sp-lederen spiller på fremmedfrykt:

- Det finnes argumenter både for og mot dobbelt statsborgerskap. Vi kan ikke gjøre folk statsløse i dag, men vi kan ta statsborgerskapet fra for eksempel fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskap. Langt de fleste med dobbelt statsborgerskap er barn hvor den ene forelderen kommer fra land som Storbritannia eller USA.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media