Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stormløp mot hvalkompromiss

Bodø (NTB-Erik Veigård): Den nyvalgte formannen i den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC satser tungt for å få til et kompromiss i den splittede organisasjonen. Nå håper han at et lukket IWC-møte på et idyllisk sted i Karibia skal omgjøre motsetninger til enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før den irske hvalfangstkommissæren Michael Canny ble valgt til ny formann under IWC-møtet i Monaco i høst, lanserte han et forslag for å få organisasjonen ut av dødvannet han mener IWC befinner seg i. Han tok til orde for å tillate begrenset kystfangst av hval, mot et totalt forbud mot kommersiell hvalfangst på det åpne hav.

Berge IWC

I tiden etter at Michael Canny inntok formannsvervet, har han arbeidet intenst for at forslaget hans skal bli akseptert under IWCs 50. årsmøte i Oman i mai. Han har presisert at målet hans er å berge IWC, hvis eksistens han anser truet hvis ikke hvalfangstnasjonene snart blir møtt med mer velvilje.

Canny sier åpenlyst at det overordnede mål ikke er å tilfredsstille fangstnasjonene Norge og Japan, men å hindre at de forlater IWC. Hans skrekkvisjon er at IWC i så fall kan gå i oppløsning, og at mer fangstvennlige forvaltningsorganer begynner å forvalte beskatningen av hvalbestander.

Norge åpen

Etter lengre tids konsultasjon med kommissærene fra de 39 medlemslandene har han derfor besluttet å invitere til et ekstraordinært, lukket møte i den idylliske lilleputtstaten Antigua og Barbuda i Karibia, 3. - 5. februar. Han håper at uformelle samtaler kan bringe de uforsonlige motstanderne inn i en dialog, som i sin tur kan føre til at kompromissforslaget blir vedtatt i Oman i mai.

- Vi synes det er fornuftig av Canny å invitere til et lukket møte. Et møte for åpne dører ville bare vært bortkastet tid, sier Norges hvalfangstkommissær Kåre Bryn til NTB.

Bryn sier at Norge vil delta på møtet med åpent sinn, men han ønsker ikke å spekulere i muligheten for at en enighet blir oppnådd.

Frykter kompromiss

Høge Nord Alliansen sier til NTB at motstanden mot kommersiell hvalfangst innen IWC fortsatt er så stor at et kompromiss bare vil bli et kompromiss mellom vernenasjonene.

- Det kan hende de kommer fram til at de må tillate visse former for kystfangst, for å kunne berge flere hvaler totalt sett. Det blir i så fall et kompromiss i direkte strid med IWC-traktaten, som sier at IWC skal arbeide for å optimalisere fangstutbyttet i hvalfangstnæringen, sier sekretær Rune Frøvik i Høge Nord Alliansen overfor NTB.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!