Stormønstring av globaliseringsmotstandere

Til tross for spent stemning i de ulike fraksjonene var det optimismen som rådet da Attac Norge ble stiftet i Folkets Hus i Oslo torsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 1.500 interesserte var møtt fram for å velge et styre for organisasjonen, som etter planen skal romme globaliseringsmotstandere fra ytterste venstre til langt ut på høyre fløy. Til stede var professorer, partipolitikere, fagforeningsfolk, organisasjonsmennesker og uavhengige fra en rekke ulike miljøer. Samtlige ønsker en bredt sammensatt organisasjon, men frykten for opprivende fraksjonering er stor.

Optimistisk ledelse

Ved 19-tiden begynte møtet som deltakerne betegner som historisk. Spente ansikter ventet på tidligere SV-leder Berge Furre, som skulle holde åpningsappellen. Spenningen kretser først og fremst rundt valget av Attac Norges første styre, men også når det gjelder organisasjonens forhold til EU er det knyttet mye usikkerhet. Trolig er organisasjonens største fiende den interne uenigheten blant globaliseringsmotstanderne.

- Jeg har fått med meg at enkelte tviler på om så mange mennesker fra vidt forskjellige miljøer kan arbeide sammen. Det gjør ikke jeg. Jeg er tvert imot svært optimistisk med hensyn til hvordan arbeidet vil utvikle seg. Jeg forventer en politisk festkveld, med bare ett stort problem: Vil det være nok sitteplasser, sa tidligere generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Halle Jørn Hansen, til NTB i forkant av stiftelsesmøtet.

Hansen er en av tre personer som er innstilt av et interimsstyre til å lede Attac Norge.

- Ingen EU-debatt

Halle Jørn Hansen gjør det klart overfor NTB at han ikke vil takke ja til et styreverv dersom Attac Norge som organisasjon tar stilling til norsk medlemskap i EU.

- Jeg håper og tror at folk her i kveld vil avstå fra å innlede en debatt om medlemskap i EU. Jeg vil gjerne være med på å diskutere EUs politikk, men ikke norsk medlemskap. Det hører ikke hjemme i en organisasjon som Attac, sier han.

RV-leder Aslak Sira Myhre støtter Halle Jørn Hansen.

- En medlemskapsdebatt err helt uinteressant, men vi kan ikke la være å snakke om EU. I manges øyne er EU en av de fremste eksponentene for den politikken vi er imot, sier han og fortsetter:

- Utfordringen blir å lage en slagkraftig organisasjon. For å få til det må vi beholde både slagkraften og bredden.

Dissens om styret

Ved siden av brennhet debatt om viktige politiske spørsmål, ventes det hard dragkamp om enkelte styreverv i kongressalen i Folkets Hus i løpet av kvelden. Interimsstyret har foreslått Asbjørn Wahl i Aksjon for velferdsstaten som styremedlem, men mot ham stiller Erling Fossen, skribent i Morgenbladet. Bak dissensforslaget står blant andre Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Inger Lise Husøy.

- Jeg håper vi får et balansert styre her i kveld. Det er viktig at organisasjonen ikke får overvekt av 70-tallskamerater, sier Fossen til NTB.

Det var han og kollegene i Morgenbladet som i sin tid tok initiativ til en norsk utgave av Attac. Mon om de visste hva de satt i gang. Nå har Attac Norge 15 lokallag og nærmere 3.000 medlemmer. Etter i kveld vil antallet medlemmer trolig stige kraftig.

(NTB)