Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stornazisten hentet ut Mussolini fra de italienske fjellene: Endte som bonde i Irland

- Var ikke spesielt vennlig.

MED MUSSOLINI:  Otto Skorzeny poserte sammen med Benito Mussolini etter at førstnevnte bidro til at Mussolini rømte fra arrest i Italia i 1943. Foto: Wikimedia commons
MED MUSSOLINI: Otto Skorzeny poserte sammen med Benito Mussolini etter at førstnevnte bidro til at Mussolini rømte fra arrest i Italia i 1943. Foto: Wikimedia commons Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Historien om den østerriske stornazisten Otto Skorzeny har fått ny oppmerksomhet de siste dagene, etter at BBC publiserte en artikkel hvor de fortalte hvordan mannen som ble omtalt som en av Hitlers favoritter og som i juli 1943 hentet ut Benito Mussolini fra arrest i italienske Gran Sasso, endte opp som bonde på den irske landsbygda.

Skorzeny, som ble omtalt som «scarface» fordi han hadde et karakteristisk arr i ansiktet, kjempet i innledningen av den andre verdenskrig på østfronten, og var del av den tyske invasjonen i Jugoslavia og Sovjetunionen.

I 1943 ble han leder av en gruppe elitesoldater i SS. Samme år ble Mussolini avsatt og satt i arrest i Italia. Adolf Hitler skal da ha håndplukket østerrikeren og gruppa hans til å hente ut den avsatte italienske statsministeren. Mussoloni ble flyttet rundt, nettopp for å unngå en slik aksjon, men Skorzenys gruppe lyktes, blant annet etter at han klarte å knekke kodene italienerne brukte da de kommuniserte via radio. Da de fant den paramilitære politistyrken som skjulte Mussolini, klarte de angivelig å frigi ham uten å avfyre et eneste skudd.

Ifølge boka «The Age of the Dictators» sa Skorzeny «føreren har sendt meg for å sette deg fri» da han hadde tatt seg inn til Mussolini, hvorpå Mussolini skal ha svart «jeg visste at min venn ikke ville svikte meg».

Skorzeny ble utnevnt til Obersturmbannführer etter aksjonen. Han fikk æren for nærmest alene ha reddet Mussoloni, mens kulene haglet rundt ørene hans. Men i 2013 kunne tyske historikere avsløre at propagandaminister Joseph Goebbels hadde gitt ordre om å presentere Skorzeny som den store helten, mens det i virkeligheten deltok om lag 80 fallskjermjegere fra Luftwaffe, og at det ble aldri nødvendig å avfyre skudd, fordi de italienske offiserene på stedet hadde avtalt at de ikke kom til å sette sine soldaters liv på spill. 

Utga seg for å være amerikaner I 1944 ledet Skorzeny en gruppe engelsktalende soldater kalt Panzer Brigade 150 under Ardenner-offensiven, hvor de utrustet med beslaglagt amerikansk utstyr skulle infiltrere de amerikanske styrkene. Enkelte av soldatene ble tatt til fange, og skal da ha fortalt amerikanerne at Skorzeny hadde en plan om å ta seg til Paris for å drepe general Dwight Eisenhower.

Skorzeny overga seg til amerikanerne i mai 1945. Han ble tiltalt for krigsforbrytelser og ble holdt i varetekt av de allierte, men aldri dømt. Han skal ha rømt i 1948, hjulpet av tre tidligere SS-soldater forkledd som amerikanere. I 1952, etter at vesttyske myndigheter erklærte at han var denazifisert, endte han til slutt opp i Madrid.

Dro til Argentina I Madrid ble han beskyldt for å være involvert i smugling av etterlyste nazister til Sør-Amerika. Skorzeny selv dro flere ganger til Argentina, hvor han blant annet skal ha fungert som livvakt for Eva Perón.

I ARREST: Skorzeny ble pågrepet etter krigen og tiltalt for krigsforbrytelser, men klarte å rømme og ble aldri dømt. Foto: Wikimedia commons
I ARREST: Skorzeny ble pågrepet etter krigen og tiltalt for krigsforbrytelser, men klarte å rømme og ble aldri dømt. Foto: Wikimedia commons Vis mer

Han kom til Irland for første gang i juni 1957, etter at han ble invitert til Portmarnock Country Club, skriver BBC.

Den irske journalisten Kim Bielenberger sier til BBC at Skorzeny ble tatt i mot nærmest ukritisk og med åpne armer.

- Ifølge referatene fra kvelden var salen fullstappet, sier han til BBC.

Han tror velkomsten den gang gjorde at Skorzeny kjøpte en gård i Curragh i 1959.

- Innbyggerne husket ham som en stor mann som skilte seg ut på grunn av arret i fjeset, men at han ikke var spesielt vennlig og at han ikke hadde mye kontakt med lokalbefolkningen.

Fikk aldri fast oppholdstillatelse BBC har fått innsyn i dokumenter fra nasjonalarkivet i Dublin, som viser at Skorzeny fikk midlertidig oppholdstillatelse i Irland, og at han ikke under noen omstendighet kunne reise til Storbritannia. Skorzeny selv skal ifølge dokumentene BBC har fått tilgang til ha blitt skuffet over nettopp det.

Irland er blitt beskyldt for å la et antall stornazister bosette seg i landet på 60-tallet, og at de derfra kunne dra videre til USA eller Sør-Amerika.

Lik Dagbladet på Facebook

Skorzeny ble også beskyldt for å gjemme gamle stornazister på gården i Curragh, og for å delta i «antisemittisk aktivitet». Han ble aldri dømt for dette, og nektet hele tida for anklagene. Ifølge BBC sa han i et intervju at han ønsket å kjøpe noen hester og pensjonere seg i Irland. Men han fikk aldri fast oppholdstilltatelse i landet, og flere politikere var kritisk til at han i det hele tatt fikk være på gården sin i perioder. I 1971 solgte han gården.

Skorzeny døde av kreft i Madrid i 1975. Da han ble begravet var kista hans drapert med nazisymboler, ifølge BBC.

FIKK ÆREN FOR LITT VEL MYE: I 2013 ble det avslørt at Otto Skorzenys da Mussolini ble hentet var overdrevet noe. Faksimile
FIKK ÆREN FOR LITT VEL MYE: I 2013 ble det avslørt at Otto Skorzenys da Mussolini ble hentet var overdrevet noe. Faksimile Vis mer