- Storoffensiv like om hjørnet

Et større angrep mot de sjiamuslimske opprørerne i Najaf er nær forestående, ifølge en talsmann for innenriksdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Et større angrep vil bli iverksatt raskt for å få slutt på kampene i Najaf, sa talsmann Sabah Kadhim søndag.

Militsleder Moqtada al-Sadr og hundrevis av hans tilhengere skal ha barrikadert seg ved Najafs helligste plass, graven til Imam Ali, og en nærliggende moské. Iraks regjering har imidlertid gitt ordre om at både irakiske og utenlandske styrker skal holde seg unna Najafs helligdom.

- Regjeringen har gitt klar ordre til de nasjonale sikkerhetsstyrkene om ikke å angripe eller på noen måte krenke helligdommen til Imam Alis gravplass, heter det i en kunngjøring fra innenriksdepartementet. Samme anmodning skal ha blitt gitt til amerikanske styrker.

Det brøt ut nye kamper i byen søndag, dagen etter at våpenhvilen ble avsluttet og forsøkene på å finne en fredsløsning brøt sammen. Både irakiske og utenlandske journalister ble tvunget til å forlate byen. De fikk valget mellom å dra eller å bli arrestert, ifølge en korrespondent for nyhetsbyrået AFP.

Irakiske myndigheter hevder at det finnes 25 utlendinger inne i helligdommen og at de truer med å sprenge den i luften. Journalistene er bedt om å forlate byen av hensyn til deres egen sikkerhet, hevder politisjefen i byen, general Ghaleb al-Jazairi.

- Journalister får ikke lenger lov å jobbe i byen og må ta med seg utstyret sitt og dra, fordi noen ønsker å angripe dem, sa Jazairi. Han skal ha informasjon om at en bombe på 250 kilo skulle ramme mediefolkene.

En iransk journalist ble søndag arrestert i byen.

Skyts fra stridsvogner kunne høres søndag formiddag, og det ble observert røyk som steg opp fra området rundt gravplassen, nord for Imam Ali-moskeen.

Kampene i byen brøt ut for elleve dager siden og har ført til opptøyer blant sjiamuslimer i minst sju andre byer. Hundrevis av mennesker er drept.

Lørdag godkjente den irakiske interimsregjeringen en ny amerikansk offensiv mot opprørerne i byen.

(NTB)