Storrazzia i Oslo nå: - De stapper bruktbiler fulle av tørrfisk og bleier og sender dem til Nigeria

Over 50 tjenestemenn fra tollvesenet, politiet og andre etater i koordinert aksjone mot flere bedrifter.

PLANLAGT LENGE: Tolldirektør Bjørn Røse forteller at aksjonen mot det aktuelle nigerianske miljøet skjedde etter lang tids etterretning, spaning og planlegging.
Arkivfoto: Frank Karlsen
PLANLAGT LENGE: Tolldirektør Bjørn Røse forteller at aksjonen mot det aktuelle nigerianske miljøet skjedde etter lang tids etterretning, spaning og planlegging. Arkivfoto: Frank Karlsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, send SMS/MMS til 2400, ring oss på 24 00 00 00 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no.
 
(Dagbladet): Aftenposten melder i ettermiddag at det pågår en storrazzia mot transport av tørrfisk, bleier og gamle biler fra Alnabru i Oslo til Nigeria.

Tolldirektør Bjørn Røse opplyser til Dagbladet at flere enn 50 tjenestemenn fra både Tollvesenet, Politiets utlendingsenhet, Skattemyndighetene, Mattilsynet, Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet deltar i en koordinert aksjon som startet klokka 12.

- Det pågår akkurat nå ransaking på fem ulike adresser i Oslo og Akershus. Dette skjer etter lang tids planlegging, spaning og etterretning. Aksjonen er initiert og ledet av Tollvesenet, etter kunnskap vi har fått i arbeid mot avgiftsunndragelser knyttet til kjøp og salg av bruktbiler i Norge, sier Røse til Dagbladet.

Razziaen skjer ifølge ham blant annet hos små firmaer som tilsynelatende driver legalt med henholdsvis bilsalg og tørrfisk. De fleste mistenkte har bakgrunn fra Nigeria.

Fyller biler med tørrfisk Røse opplyser at etatene i en mindre aksjon tidligere i år avdekket mistenkte skatt- og avgiftsunndragelser i det aktuelle nigerianske miljøet for flere titalls millioner kroner, men at etterforskningen nå har kommet et stort steg videre.

- Det som er nytt er at vi i forkant av dagens aksjon har fått sterk mistanke om at kjøretøyene stappes fulle av tørrfisk og fraktes fra Norge til Afrika i store transporter blant annet via Hamburg. Tørrfisk er en veldig kostbar vare, og frakten av bilene er relativt billig. Vi har grunn til å tro at alt dette skjer kontantbasert og svart, sier tolldirektøren til Dagbladet.

Tollvesenet jobber ut fra at varene - i hovedsak tørrfisk og bleier sammen med bilene - har blitt feildeklarert og slik også har undratt avgifter i mottakerland. De antatt svarte pengene fra salget skal i sin tur ha blitt smuglet ut av Norge som kontanter.

Ifølge Røse mistenkes flere av de involverte i tillegg for å ha hatt «inntekter fra det offentlige de kanskje ikke var kvalifisert til» parallellt med store uregistrerte inntekter fra den organiserte, svarte eksportvirksomheten.

Mattilsynet deltar i undersøkelsene blant annet etter at det skal ha blitt avdekket tørrfisk gjennomtrukket av motorolje fra bruktbilene.

Dagbladet kommer med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer