Større åpenhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Norske soldater deltar i krigshandlinger i de afghanske fjellene. Under amerikansk kommando bidrar vi med spesialtrente styrker. Det er første gang i moderne tid at Norge er direkte involvert i regulære krigshandlinger. Et mål for omleggingen av Forsvaret er nettopp at Norge skal være i stand til å bidra i internasjonale operasjoner. Deltakelsen i Afghanistan markerer derfor innledningen til ei ny tid. Enten man støtter en slik forsvars- og utenrikspolitikk eller ikke, kan vi være sikre på at vi i framtida vil se norske styrker delta i nye militæroperasjoner som en del av Nato eller med grunnlag i FN-vedtak.
  • Men ei ny tid krever også en ny åpenhet. Det er derfor et demokratisk problem at forsvarsledelsen, både den militære og den politiske, ikke ser ut til å forstå at offentligheten har krav på innsyn og informasjon om norske soldaters aktiviteter. Til nå har Forsvarets overkommando praktisert et totalt hemmelighold. Ingenting skal slippe ut. Dette står i sterk kontrast til amerikanernes langt mer åpne linje. Det var først etter at amerikanske myndigheter opplyste at nordmenn var involvert i krigshandlinger, at det ble bekreftet fra norsk hold.
  • Vi har forståelse for at det foreligger et nødvendig sikkerhetsbehov for soldatene og deres familier, og at detaljer fra operasjonene må holdes tilbake. Men vi reagerer meget sterkt på at Forsvaret motarbeider norske mediers normale arbeid med å bringe nyheter om den norske deltakelsen. Vi er særlig bekymret for at krigen i Afghanistan skal sette en standard for informasjonsnivået Forsvaret skal praktisere under seinere militæroperasjoner i utlandet. Et åpent og demokratisk land som Norge, kan ikke leve med en slik praksis. Det er forsvarsminister Kristin Krohn Devold som er politisk ansvarlig. Hun bør snarest sørge for at Forsvaret endrer praksis og opptrer med større åpenhet. Om hun ikke gjør det, bør Stortinget fortelle henne hva hun skal gjøre. I tillegg mener vi at Norsk Presseforbund bør ta initiativ til en diskusjon med Forsvarets ledelse om forholdet til norske medier og norsk offentlighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer