Større åpenhet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget varsler nå at han vil vurdere større åpenhet i strafferettspleien. Forslaget kommer åpenbart som en direkte følge av den knusende rapporten om justismordet på Fritz Moen og Riksadvokatens begjæring om ny granskning av Obiora-saken. I den første saken er det påvist skandaløst politiarbeid. I den andre blir politiet mistrodd i en slik grad at det undergraver samfunnets tillit til lovens håndhevere. Storberget sier han er åpen for å innføre den svenske ordningen der allmennheten kan få innsyn i straffesaksdokumentene når tiltale tas ut. Eventuelle personvernhensyn må nødvendigvis tas før dokumentene frigis.

Når Sverige praktiserer dette, bør det også være mulig i Norge. Dessuten vil alle parter tjene på større åpenhet. Flere vil kunne kontrollere at politiet har opptrådt uklanderlig og at alminnelige rettsprinsipper er fulgt. Det er ingen grunn til at politiets saksbehandling ikke skal omfattes av offentlighetsprinsippet. Hvis særlige grunner taler for ikke å offentliggjøre straffesaksdokumenter, fins mange muligheter for det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer