JUBEL: Det kinesiske bilmarkedet er i ferd med å frese forbi verdensener USA. Her feirer ford-ansatte i Nanjing den første kinesisk-produserte Ford Fiesta-modellen på den nye fabrikken i Kina som åpnet i januar.  Foto: SCANPIX
JUBEL: Det kinesiske bilmarkedet er i ferd med å frese forbi verdensener USA. Her feirer ford-ansatte i Nanjing den første kinesisk-produserte Ford Fiesta-modellen på den nye fabrikken i Kina som åpnet i januar. Foto: SCANPIXVis mer

Større bilsalg i Kina enn i USA

På kurs til å erstatte USA som verdens største nybilmarked i løpet av året.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kineserne kjøpte i januar flere nye biler enn amerikanerne. Kina er på stø kurs til å erstatte USA som verdens største nybilmarked i løpet av året, sier bransjefolk.

Foreløpige tall viser at det ble solgt 790.000 fabrikknye biler i Kina i den første måneden i 2009, sa analytikeren Zhang Xin ifølge nyhetsbyrået AP onsdag. I samme måned falt salget i USA til litt under 657.000 enheter.

- Det er første gang i historien at Kina passerer USA på månedsoversikten over bilsalg, sier den amerikanske bilgiganten General Motors markedsekspert Mike DiGiovanni. Han spår at det kinesiske bilsalget vil komme opp i 10,7 millioner enheter for 2009 som helhet.

Han setter det tilsvarende tallet for USA til 9,8 millioner enheter. Andre analytikere mener de amerikanske og de kinesiske produksjonstallene ikke er direkte sammenlignbare, fordi lastebiler og busser utgjør en større del av produksjonen i Kina enn i USA.

Selv om den økonomiske veksten i Kina ikke er like eksplosiv som før, er etterspørselen etter biler blant landets 1,3 milliarder innbyggere voksende. USA har en befolkning på 300 millioner, og markedet for nye biler er tilsvarende mindre.

(NTB)