Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Større enighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Under budsjettforhandlingene i Stortinget sist høst var uenighet om kontantstøtten den saken som hindret en avtale mellom regjeringen og Arbeiderpartiet. Etter bruddet med Jagland måtte derfor Bondevik gå til Fremskrittspartiet og Høyre for å få vedtatt et budsjett. Etterpå har Arbeiderpartiets ledelse brukt sterke ord om kontantstøtten. Den vil virke urettferdig og føre mor tilbake til kjøkkenet, skape krise i helsestellet på grunn av manglende arbeidskraft og bringe landets økonomi mot stupet. Kontantstøtten kan til og med hindre et samarbeid med Arbeiderpartiet også om kommende budsjetter.
  • Men nå viser det seg at Arbeiderpartiets motstand likevel ikke er så steil. AUF-leder Anniken Huitfeldt vil komme Bondevik i møte med sin egen variant av kontantstøtten. Den innebærer utvidet foreldrepermisjon med ett år og vil koste omtrent det samme som Bondeviks kontantstøtte. Arbeiderpartiets kvinnebevegelse er av samme syn som AUF-lederen.
  • Vi har delt mange av Arbeiderpartiets innvendinger mot kontantstøtten slik den nå er vedtatt. Men det betyr ikke at vi ikke er bekymret for den knapphet på tid svært mange småbarnsforeldre har til å være sammen med ungene sine. De fører en daglig kamp mot klokka for å rekke både jobb, barnehager og husstell. Det blir lite tid til overs for vanlig samvær med ungene. Den valgfriheten som ligger i kontantstøtten, må betraktes som positiv. Men ordningen må ikke skje på bekostning av full barnehagedekning.
  • Når det nå åpenbart er større nyanser på denne saken i Arbeiderpartiet enn antatt, bør det også være grunnlag for enighet i Stortinget om en reform som gir foreldre bedre tid til å være sammen med ungene sine, slik mange ønsker. Da er det også banet vei for samarbeid mellom regjeringen og Arbeiderpartiet om hovedlinjene i den økonomiske politikken, slik det er grunnlag for på det sittende Stortinget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!