Demonstrasjoner i Russland:

- Større enn jeg trodde

Professor Geir Flikke sier at demonstrasjonene i Russland er mer omfattende enn han først hadde trodd. Nå advarer han om at de lett kan spre seg til større demonstrasjoner.

DEMONSTRASJONER. Over 400 mennesker skal ha blitt pågrepet i demonstrasjoner i Russland onsdag, etter nyheten om at Putin mobiliserer 300.000 reservister i Ukraina. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag kveld melder menneskerettighetsorganisasjonen OVD-Info at over 1100 personer har blitt pågrepet i Russland i forbindelse med demonstrasjoner som finner sted i 37 russiske byer. Dette etter at Russland-president Vladimir Putin kunngjorde mobilisering av 300 000 reservesoldater.

Professor Geir Flikke ved Universitetet i Oslo sier til Dagbladet at demonstrasjonene lett kan spre seg.

- Dette er mer omfattende enn jeg trodde, det er spontane demonstrasjoner, og det kan lett spre seg til større demonstrasjoner, sier Flikke til Dagbladet og fortsetter:

- Det som peker seg ut, er at Nasjonalgarden bruker relativt brutal tvangsmakt mot fredelige demonstranter. Samtidig synes demonstrantene å være mer resolutte enn tidligere.

DEMONSTRASJON: I Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB
DEMONSTRASJON: I Moskva. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB Vis mer
DEMONSTRASJON: I St. Petersburg. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB
DEMONSTRASJON: I St. Petersburg. Foto: Olga Maltseva / AFP / NTB Vis mer

- Som Hitler-Tyskland

Russland-ekspert og NUPI-forsker Jakub M. Godzimirski sammenlikner Russland med Nazi-Tyskland.

- Det store spørsmålet dreier seg om hva demonstrantene ønsker å oppnå med demonstrasjonene. De første dagene av invasjonen av Ukraina så vi at flere tusen personer i Russland deltok i demonstrasjoner, men etter hvert stilnet det, sier Godzimirski til Dagbladet og fortsetter:

- Det er ikke bare-bare å demonstrere i Russland. Det begynner å likne Hitler-Tyskland hvor det ikke var særlig mange som demonstrerte mot krigen.

REGNER FLAMMER: Disse dramatiske bildene skal vise termittbomber over byen Ozerne i Donetsk fylke i Ukraina. Video: @Defense of Ukraine. Reporter: Emma Dalen. Vis mer

- Ikke store nok

Godzimirski sier at demonstrasjonene i Russland hittil ikke har vært store nok til å gjøre inntrykk på Putin.

- Jeg undervurderer ikke motet til demonstrantene, men det trengs større folkemengder for å gjøre inntrykk på Putin.

- Hvor store demonstrasjoner må til for å gjøre inntrykk på Putin?

- Først og fremst må det røre seg i de store byene, Moskva og St. Petersburg. For eksempel så vi store demonstrasjoner etter presidentvalget i 2011 og da russiske styresmakter ville innføre et nytt pensjonssystem, sier Godzimirski og fortsetter:

- Russland har besluttet å mobilisere 300 000 reservesoldater. Dette er folks sønner, brødre og fedre som sendes til krig, noe som vil påvirke flere millioner russere indirekte. Mange har kanskje ikke noe imot det, mens andre er negative til det.

DEMONSTRASJON: I Moskva. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB
DEMONSTRASJON: I Moskva. Foto: Alexander Nemenov / AFP / NTB Vis mer

Fengsel og flukt

Russland-eksperten forteller at omkring 400 000 motstandere av Putin-regimet har valgt å forlate Russland siden februar. I tillegg er opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj fengslet.

UiO-professor Flikke forteller at tusenvis har blitt fengslet for demonstrasjoner mot krigen i Ukraina siden februar.

- Disse demonstrasjonene mot krigen i Ukraina har blitt slått hardt ned på siden dag én. Det snakkes om at omkring 16 500 personer har blitt fengslet siden februar.

- Hva tenker du om hvor store demonstrasjonene kan bli?

- Jeg ser flere og flere eksempler på personer som mener at beslutningene som tas på øverste hold bidrar til å kjøre Russland i grøfta, noe som potensielt kan få flere til å demonstrere. Men dette er vanskelig å spå.

TORDENTALE: Joe Biden tordnet mot Putin og Russland under FNs generalforsamling i FN-uka, 21. september. Video: AP. Vis mer

Kostnader

Flikke tror at det nå går opp for stadig flere russere hvor store kostnader krigen i Ukraina har.

- Flere analytikere mener at veldig mye står på spill for Putin-regimet, og at de tilsynelatende har begynte å ta større risiko. Det har helt klart en smitteeffekt på vanlige russere også, sier Flikke og fortsetter:

- Når man forstår hvor store kostnader krigen har, vil naturligvis også uroen spre seg i større grad enn tidligere. Nå har Putin-regimet økt innsatsen betraktelig noe som gjør at fallhøyden nå er mye større enn før.

Russland-ekspert Godzimirski sier at Putins talefadese kan tyde på at noe rører seg i Russland.

- At Putins tale ble utsatt fra tirsdag kveld til onsdag morgen, kan tyde på at det er noe som rører seg i Russland. I tillegg virket ikke forsvarsminister Sjojgu særlig entusiastisk da han talte til folket onsdag. Mobiliseringen er en slags fallitterklæring i seg selv og en innrømmelse av at planen som ble klekket ut før krigen har gått skeis.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer