Større enn Orderud-saken 1410 avhør 1229 tips

STAVANGER (Dagbladet): Torunn Austdal er sikker på at politiet kommer til å oppklare drapet på datteren. Denne uka kan DNA-svar gi gjennombruddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det hender jeg tenker på saken om natta mens jeg sover. Jeg ser bevegelsene på kartet i hodet mitt og våkner med en idé: «Sånn var det, ja!»

Politioverkonstabel Håvard Derås gestikulerer engasjert. Selv etter lang tids leting etter Tina Jørgensens drapsmann har øynene hans fortsatt en ivrig glød.

Han har lest alle dokumentene i Tina-saken.

- Det handler om å få til det store puslespillet, og kanskje mangler vi bare én brikke. Får vi den ene, riktige opplysningen, kan alt annet falle på plass, sier Derås.

Mor venter

I går var det ni måneder siden Tina Jørgensen (20) ble slått i hjel, sannsynligvis under Bybrua i Stavanger. Hun ble svøpt i en industrisekk, fraktet til Klepp 30 kilometer unna og gjemt i en dreneringskum, hvor hun først ble funnet en måned seinere.

Torunn Austdal, Tinas mor, lever i uvisshet om hvem som drepte hennes datter. Men hun er sikker på at politiet kommer til å oppklare saken.

- De jobber kjempegodt og har lovet meg full bemanning så lenge det er noe å gjøre. Hver eneste uke ringer de meg og forteller hvordan det går. Helt fantastisk, sier Austdal.

Venter ved telefonen

Helt siden starten har Austdal holdt en lav profil, og stadig sier hun nei til intervjuer og bilder hjemme på Klepp. Men politiet vil hun gjerne snakke om. Vi møtes på Sola, ikke langt fra veien hvor drapsmannen kan ha kjørt med Tina i bagasjerommet.

- Det er ubehagelig å vite at den som gjorde dette går løs. Jeg unner ham ikke å puste inn den samme lufta som meg. Hver dag håper jeg at telefonen ringer med beskjed om at de har fått et gjennombrudd. Det er vanskelig å finne positive ting å holde fast i etter så lang tid. Men jeg har tro på politiet og at den dagen kommer, sier Austdal.

Sjekker DNA-spor

Kanskje skjer det snart. Teknikere har funnet gresstrå og barnåler i sekken hvor Tina lå gjemt. Det er også funnet gress og barnåler i et tjuetall biler som politiet har sjekket.

I løpet av denne eller neste uke blir det klart om Skogforsk på Ås finner DNA-spor som knytter Tina til en av bilene.

- Jeg tror tålmodighet er den viktigste egenskapen til en etterforsker, spesielt i en stor sak som denne. Løsningen kommer ikke dettende etter tre kvarter, som i en krimserie, sier politiførstebetjent Odd Tveit Jørgensen.

- Jeg blir aldri motløs. Hvert nytt avhør gir oss ny informasjon som igjen må kontrolleres mot andre vitner. Sakte, men sikkert kommer vi videre, sier politibetjent Tone Baustad.

20 fulle ringpermer står i stram givakt i ei bokhylle. De rommer 1410 avhør med vitneutsagn, over 4000 sider til sammen. I mappene med lilla etikett ligger 1229 tips arkivert. Tusenvis av kjøretøyer er på en eller annen måte blitt sjekket.

Uidentifisert

På møterommet i tredje etasje henger en sju meter lang plansje. Informasjonen er plottet inn med ørliten skrift. Her ligger alle de viktigste dataene om trafikken på Bybrua drapsnatta. Flere personer på brua er fortsatt uidentifisert, og ikke alle forklaringene som er gitt kan være riktige. På denne plansjen finnes kanskje morderens navn.

Det eneste politiet så langt har avslørt, er byfolkets snuskete hemmeligheter.

- Vi sitter på mange bomber. Utroskapshistorier som folk helst ikke vil innrømme, sier Tveit Jørgensen.

- Mange har gjort ting den natta som de ikke er spesielt stolte over. De blir flaue når de må fortelle om det, men det trenger de ikke å være. Vi har taushetsplikt og er uansett bare interessert i å finne drapsmannen, sier Baustad.

Tina-saken

Tina Jørgensen ble sist sett i Stavanger sentrum klokka 01.15 24. september i fjor. Sannsynligvis ble hun drept på vei hjem til sin leilighet på Grasholmen. Til tross for tusenvis av vitneobservasjoner, sitter politiet fortsatt med mange uidentifiserte personer og biler.

  • Fortsatt mangler politiet informasjon om en kvinne som gikk barbeint over bybrua i det aktuelle tidsrommet. Dette kan ha vært Tina.
  • En mann i lys dress er også observert gående over brua. Politiet har ikke hørt noe fra ham.
  • Andre personer er også observert på brua, deriblant flere som svarer til beskrivelsen som er gitt av Tina.
  • En kraftig mann i bil, som ble sett ved tunnelen som munner ut på brua, har heller ikke meldt seg.
  • To menn snakket sammen ved en BMW utenfor en ICA-butikk i Støperigata ei tid etter drapet, men før Tina ble funnet. «Slapp av, hun er godt skjult,» skal den ene ha sagt. Politiet har ikke klart å identifisere mennene.
  • En hvit bil kjørte på Bybrua i 02.00-tida drapsnatta. Sjåføren slakket av på farten da han eller hun så en løpende kvinne på brua, og politiet vil ha kontakt med denne sjåføren.
  • Til sammen åtte uidentifiserte biler er observert i området ved Bore kirke 24. og 25. september. Tre lyse varebiler, tre mørke personbiler (muligens Passat, Hyundai og Ford) og to grønne personbiler (muligens Opel og Golf) er fortsatt ukjente for politiet.

<B>UBEHAGELIG:</B> - Det er ubehagelig å vite at den som gjorde dette går løs. Jeg unner ham ikke å puste inn den samme lufta som meg, sier Austdal.
<B>DRAPSOFFER:</B> Tina Jørgensen (20)