Større enn seg selv

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen i Kaukasus, som startet natt til i går, er dessverre veldig mye større enn seg selv. På papiret dreier krigen seg om en strid om ei ressursfattig landstripe som er litt større enn lilleputtlandet Luxemburg, med bare 70 000 innbyggere. Men verdiene det spilles om er enorme. De handler om intet mindre enn det framtidige forholdet mellom Vesten og Russland. For krigen – som lenge har vært ønsket av haukene i den russiske generalstaben – vil legge rammene for Dmitrij Medvedevs presidenttid. Den kan dramatisk forverre forholdet mellom Russland og Vesten. Og den kan endre planene for framtidig ledningsnett av livsviktig olje og gass fra Det kaspiske hav og Sentral-Asia til energihungrige kunder i Vest-Europa og USA. Også hele dette nettet kan bli kontrollert av Russland, og ikke av EU og USA.

Alt dette står på spill, og det meste tyder på at mannen som har satt dette i spill er Bush-administrasjonens yndling framfor noen, Georgias president Mikhail Saakasjvili. Krigshandlingene startet som en nøye planlagt georgisk operasjon etter at sør-ossetiske opprørere har skutt mot georgiske posisjoner, og etter flere overflyginger av ubemannede russiske spionfly på georgisk territorium. Alt tyder på at Saakasjvili. har gjort dette helt på egen hånd. Det er helt utenkelig at han har fått noe klarsignal fra EU eller Nato, der han gjerne vil inn. Og det er nesten helt utenkelig – selv med Bush som president – at han har fått noen løfter fra Washington.

Dermed tyder det meste på at Saakasjvili med denne krigen har lagt inn tidenes dårligste søknad for et framtidig medlemskap i både Nato og EU. Han spiller et spill som er veldig mye større enn han selv. Han spiller et spill der den mest sannsynlige utgangen er at mannen som kunne dempet spenningen mellom Russland og Vesten – president Dmitrij Medvedev – vil være bastet og bundet til den militariserte utenrikspolitikken som haukene i Kreml vil ha. I lang tid.

Denne krigen er – sett fra alle sider – en stor tragedie.