Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Større enn Stalin

PRAHA (Dagbladet): Maken til oppløp har ikke den tsjekkiske hovedstaden opplevd siden «fløyelsrevolusjonen» for snart sju år siden. Michael Jackson (37) er kommet til Praha for å lade opp til lørdagens premiere på verdensturneen. Atmosfæren er nærmest hysterisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere dager før «History»-turneen innledes har Jacko fått reist en nesten ti meter høy statue av seg selv på en høyde over byen, på sokkelen der Josef Stalin sto - inntil rasende menneskemasser rev ham ned etter diktatorens død i 1953.

Opplyst av to kjempefakler kan «The King of Pop» se ned mot Letnahøyden, der hundretusener tsjekkere og slovaker skremte kommunismen på flukt. Der legger hundretalls arbeidere og teknikere nå siste hånd på den 30 ganger 80 meter store scenen - åstedet for det som er annonsert som tidenes pop-show.

Kaos i Praha

De 130 000 billettene til konserten er for lengst revet bort, halvparten av dem til tyske fans. I tillegg ventes 30 000-150 000 som kommer uten billett.

Trafikken i sentrum av Praha brøt fullstendig sammen da superstjernen bega seg ut på byen i går ettermiddag.

Med livvakter og tre barn som han hadde med seg på flyet fra Paris, gikk en vinkende Jacko rundt i byen. En av ungene er den ungarske sirkusdvergen Michu, som skal ha fulgt med Michael Jackson siden de møttes i Budapest for snart halvannen måned siden.

Handlet leker

Jackson vandret i går rundt på byens hovedtorg Vaclavske Namesti. Han kikket på malerier og barokkmøbler i byens mest eksklusive antikvitetsforretning i det tidligere jødiske kvarteret, før han satte kursen for leketøysbutikken «U Misaka Plysaka» (Hos fløyelsmusa) i Holesovice-bydelen.

Jacko inspiserte også byggingen av scenen, som inntil konserten vil være skjult bak en svart duk i bortimot seks meters høyde.

«Scenario Jackson»

Rundt hotellet ved bredden av Vltavaelva, der Michael Jackson og hans følge har lagt beslag på tre etasjer, er det reist et jerngjerde for å holde de mest iherdige av fansen på en viss avstand.

- Jeg er forberedt på det verste, sier politisjef Radislav Charvat, som stenger av halve byen de siste tolv timene før konserten. Han har utarbeidet en egen katastrofeplan - «Scenario Jackson» - dersom tingene skulle komme ut av kontroll.

Til palasset

Til turnépremieren lørdag er de nære vennene Steven Spielberg og Elizabeth Taylor ventet, sammen med Mariah Carey, some er gift med Sony-direktør Tommy Mottola. Vaclav Havel kommer sikkert også.

«The King of Pop» har sørget for å invitere seg selv til presidentpalasset, slik han også har gjort hos Havels polske kollega Aleksander Kwasniewski når han fortsetter til Warszawa.