Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Russland-etterforskningen:

«Større enn Watergate», raste Trump. Vel, her er han

Trump kaller det en politisk skandale, mens FBI sier de frykter for liv. Har de hausset opp en Cambridge-professor?

IKKE NÅDIG: Trump omtaler FBI sin Russlandetterforskning som en heksejakt etter at hans advokat Michael Cohen fikk sitt kontor ransaket i helgen. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før helgen valgte Donald Trump å ta i bruk store ord i omtalen av en angivelig FBI-informant, som skal ha infiltrert valgkampanjen hans av «politiske grunner, selv før Russland-bløffen ble en het nyhet blant falske medier».

- Om dette er sant, er det historiens største politiske skandale, konkluderte Trump på Twitter.

Nå har amerikanske medier identifisert informanten og oppdraget hans - og det likner ikke mye på en stor politisk skandale.

Trump-rådgiverne

Samme dag som Trump serverte skandaleanklager på Twitter, skrev både The New York Times og Washington Post om saken. Begge siterer anonyme kilder innenfor byrået, som hevder at informanten ble satt i arbeid først etter at de hadde bevis på at to av medlemmene i Trump-kampanjen hadde mistenkelige bånd til Russland.

Den ene var George Papadopoulos, en av Trumps utenrikspolitiske rådgivere, som i fjor høst innrømmet å ha løyet overfor FBI om sin kontakt med en russisk professor med bånd til Kreml. Mandag 30. oktober i fjor tok FBI ut siktelse mot Papadopoulos.

- Få folk kjente den unge, frivillige som het George. Han var langt nede i systemet og er alt avslørt som løgner, tvitret Trump i forbindelse med siktelsen.

Den andre personen, som informanten skal ha vært i kontakt med, er Trumps tidligere valgkamprådgiver Carter Page. I november i fjor innrømmet han å ha møtt Russlands visestatsminister sommeren 2016.

Oppdraget

Overfor amerikanske medier hevder FBI-kilder at informantens oppdrag var å forsøke å lirke ut informasjon fra flere Trump-rådgivere, som FBI mente at hadde mistenkelige bånd til Russland. Han skal blant annet ha presentert seg overfor Papadopoulos som en akademiker som ønsket å gjøre forskning, som trengte rådgiverens ekspertise.

Dermed skal Papadopoulos ha fått et tilbud om 3 000 dollar i honorar og en tur til London hvor han og informanten kunne møtes. Under møtet ble Papadopoulus også spurt om Russlands forsøk på å blande seg inn i valgkampen, noe han nektet for å ha kjennskap til.

Page skal derimot ha møtt informanten ved en konferanse. Overfor Washington Post forteller han at han ikke husker det som noen spesiell samtale. Seinere skal de ha holdt kontakten, og møttes flere ganger i Washington-området.

- Det har vært spekulasjoner om at han prøvde å lure meg. Men på det tidspunktet, fikk jeg ikke noe inntrykk av det.

Den mystiske informanten

Over den siste uka har Donald Trump lagt press på FBI for å få dem til å identifisere den mystiske informanten. Blant annet tok han i bruk blokkbokstaver på torsdag.

- Wow, ser ut som nyheten er i ferd med å komme ut. Obamas FBI «SPIONERTE PÅ TRUMP-KAMPANJEN VED HJELP AV EN INFORMANT».

- «Det er nok ingen tvil om at de hadde minst én konfidensiell informant i kampanjen», sier Andrew McCarthy. Om det er sant, så er dette større enn Watergate!

FBI svarte derimot med å advare på det sterkeste mot å blåse en slik kilde, ifølge Washington Post. Det ville i så fall sette både liv i fare, og ødelegge andre operasjoner.

Det ble også hevdet at en slik konflikt ville sette Donald Trump og lederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus opp mot Justisdepartementet og etterretningstjenestene.

Men nå som flere amerikanske medier har valgt å identifisere det FBI hevder er den mystiske «spionen», ser det hele ut til å ha blitt overdrevet fra begge sider.

Cambridge-professor

Til tross for at New York Times og Washington Post vegrer seg for å identifisere ham, og begrunner det med at de ville bevare vedkommendes sikkerhet, har flere andre amerikanske medier nå identifisert ham som Cambridge-professoren Stefan Halper.

Halper foreleser og skriver om utenrikspolitikk, og har tidligere jobbet for tre forskjellige presidentadministrasjoner: Nixon, Carter og Reagan.

I tillegg spilte han en hovedrolle i en «skandaleoperasjon» regissert av CIA på 80-tallet, ifølge The Intercept. Operasjonen skal ha gått ut på at Reagan-kampanjen prøvde å komme seg på innsida av Carter-administrasjonen for å få tak i klassifisert informasjon om hans utenrikspolitikk - noe de ble tatt på fersken i.

BROMANCE: Sean Hannity, nyhetsanker på Fox News, og den amerikanske presidenten Donald Trump har et langt og godt forhold. Video: CNN Vis mer

Kritisk

I et innlegg i det amerikanske magasinet Mother Jones, skriver Kevin Drum at dette ikke virker som en spesielt sensitiv kilde, som Trump og FBI har hausset ham opp som.

- Han var så knyttet til CIA i offentligheten, over så lang tid, at enhver som bryr seg ville ha regnet med at all informasjon som ble gitt til ham, mest sannsynlig ville ende opp i etterretningstjenestenes hender.

I et åpent brev avskriver også FBI-agenten Asha Rangappa at informanten var en del av en stor svertekampanje mot Trump-kampanjen, noe presidenten tidligere har antydet.

- At FBI har benyttet seg av en velinformert kilde, i stedet for å samle informasjon på en mer påtrengende måte, tyder på at de har vært forsiktige for å unngå å sverte kampanjen - kanskje for forsiktige.

Ingenting tyder derimot på at det er en forklaring Donald Trump har slått seg til ro med.

- Om FBI eller Justisdepartementet infiltrerte en valgkampanje til fordel for en annen, så er det en veldig stor sak. Det eneste som kan gi oss svarene på det, er en offentliggjøring av dokumentene som etterretningskomiteen i Representantenes hus har etterspurt, skrev Trump på Twitter i går kveld og avsluttet:

- Drener sumpen!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media