Større forskjeller i USA

De rike blir rikere og de fattige blir fattigere i USA. Slik er landet Obama har fire år på seg til å redde.

IKKE SÅ MYE Å FEIRE: USA under ledelse av Barack Obama har ikke vært direkte preget av strålende framganger. Foto: NTB Scanpix
IKKE SÅ MYE Å FEIRE: USA under ledelse av Barack Obama har ikke vært direkte preget av strålende framganger. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) Dagbladet har hentet inn tall som gir deg oversikten over hvordan det er stilt borte i USA.

Tallene viser at forskjellen mellom fattig og rik øker.

- Det er en kraftig økning i andelen fattige, enten disse er i jobb eller ikke. Reallønna for mange inntektsgrupper har ikke økt siden 70-tallet og medianinntekten har falt de siste 10 åra, sier USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen til Dagbladet.

Arbeidsledigheten faller Ferske oktober-tall viser at arbeidsledigheten fortsatt minker svakt.- Arbeidsledigheten har gått ned og det har den gjort ganske lenge. Men mye avhenger av tellemåten. Mange har gitt opp å skaffe jobb, og det fanges ikke inn av statistikken, sier Hallvard Notaker, historiker ved Universitetet i Oslo og USA-ekspert.

De fattigste er blitt fattigere. I 2007 var medianinntekten for en husholdning i den fattigste femtedelen i befolkningen 11 551 dollar. I 2011 var denne sunket til 11 239 dollar.

De rikeste blir rikere. I 2007 var medianinntekten for en husholdning i den rikeste femtedelen av befolkningen 287 191 dollar. I 2011 var denne inntekten økt til 311 444 dollar. Dette viser tall fra The Census Bureau.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer