- Større forskjeller og mer brutalt arbeidsliv

Det betyr borgerlig regjering, ifølge Ap's Helga Pedersen

BRUTALT: Ap's nestleder Helga Pedersen advarer mot borgerlig styre. Det vil føre til større forskjeller, utarming av distriktene og et mer brutalt arbeidsliv. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BRUTALT: Ap's nestleder Helga Pedersen advarer mot borgerlig styre. Det vil føre til større forskjeller, utarming av distriktene og et mer brutalt arbeidsliv. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Større forskjeller

De annonserer store skattekutt.Ap's parlamentariske leder Helga Pedersen har gått gjennom kursendringene de borgerlige partiene er enige om. Her er hennes vurdering:
- De annonserer store skattekutt. Slik det fremstilles, vil det føre til betydelig større forskjeller i Norge, fellesskapet vil få mindre penger å bruke. Formueskatten vil fjernes og gi millioner i skattelette til de rikeste — og milliarder i velferdskutt til folk flest. Kuttene til dem som har minst fra før, fikk vi en forsmak på hos forrige regjering Høyre deltok i, og som Frp støttet. Da ble blant annet arbeidsledighetstrygden ble redusert.

 Mindre til de fattige
- Frp har gjentatte ganger foreslått å avvikle norsk bistand til verdens fattigste. Uten KrF som modererende faktor, vil Høyre også ganske sikkert la seg presse til slike kutt. Dette er en symbolsak for Fremskrittspartiet, ettersom de kun tror på "fri konkurranse" og privatisering. I stedet for å være en nasjon som ønsker å bidra bedre situasjonen for verdens fattige, vil Fremskrittspartiet at vi skal være oss selv nok. Dette vil gjøre oss til en rik, men gjerrig nasjon.

En skole som skiller

- Høyre og Frp vil sørge for en storstilt kommersialisering av skolen. En god offentlig skole der alle barn møtes er en av de viktigste årsakene til at vi har et samfunn med små forskjeller, og en bred oppslutning om fellesskapet. Dette vil høyresiden rive ned. Det vil forandre mye av det vi setter mest pris på ved Norge; at alle har samme tilgang til skolegang og kunnskap uavhengig av foreldrenes inntekt.

Brutalisering av arbeidslivet.

- Lønnsmottakerne vil merke store endringer med en Høyre/Frp regjering. Partiene har et felles ønske om at fagbevegelsens politiske og sosiale funksjon skal svekkes. Sentraloppgjør vil svekkes til fordel for individuell lønnsdannelse, og folks makt over egen arbeidssituasjon vil svekkes ved dårligere oppsigelsesvern og økt adgang til midlertidige ansettelser. Tiltak mot sosial dumping vil svekkes.

En fattigere kulturpolitikk

- Frp har manet til kamp mot pressestøtten. Dette vil ramme både de meningsbærende avisene og mange små lokalaviser. Støtten til kunst og kunstnere skal avvikles eller reduseres dramatisk. Om Frp får gjennomslag for bare halvparten av sin kulturpolitikk, vil endringene bli dramatiske for norsk kulturliv. I situasjon hvor vi har sjansen til å bli et viktig kultursamfunn, vil kommersialisering og marked overta kulturen. Norge blir et fattigere land.

 Distriktene under press
- Bosetting over hele landet og gode lokalsamfunn er en av de viktigste bærebjelkene i norsk samfunnsliv. Den politikken det i stor grad har vært nasjonal enighet om vil bli satt under betydelig press. Frps forslag om redusert støtte til distriktene, avvikling av Nord-Norgetilskuddet og halvering av landbruksstøtte kan bli realisert.

 En uforutsigbar økonomisk politikk

-En stabil styring av den økonomiske politikken har vært en viktig forutsetning for velstandsutviklingen og rettferdig fordeling i Norge. Tidligere har Høyre har avskrevet Frps økonomiske politikk. Men signalene fra Høyres talspersoner har i det siste sådd tvil om dette. Vil Høyre ofre sin ansvarlighet for å komme Frp i møte? I en tid med økonomisk turbulens i Europa har vi ikke råd til økonomiske eksperimenter. Det kan føre til massive nedleggelser av arbeidsplasser i konkurranseutsatt industri, utrygghet for folks boliglån og økte rentekostnader til kommunene, sier Pedersen.