Større is-areal i Arktis i år

Det er mer sjøis i Arktis i år enn på samme tid i fjor, melder Nansensenteret.

IS OG ISBJØRN: Is-utbredelsen i Arktis er på sitt minste i september, før det begynner å dannes ny is. Årsminimum for sjøisarealet i år ble observert 11. september, og var på 4.588 millioner kvadratkilometer. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADET
IS OG ISBJØRN: Is-utbredelsen i Arktis er på sitt minste i september, før det begynner å dannes ny is. Årsminimum for sjøisarealet i år ble observert 11. september, og var på 4.588 millioner kvadratkilometer. Foto: ALEKSANDER NORDAHL/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Årets tall endrer ikke den langsiktige, negative trenden, sier direktør Stein Sandven ved Nansensenteret til NTB.

Is-utbredelsen i Arktis er på sitt minste i september, før det begynner å dannes ny is. Årsminimum for sjøisarealet i år ble observert 11. september, og var på 4.588 millioner kvadratkilometer.

Det er 50 prosent mer enn i september i fjor, da det ble satt en historisk minimumsrekord med mindre enn 3 millioner kvadratkilometer sjøis.

Naturlige svingninger Økningen fra i fjor til i år er resultat av naturlig variabilitet, og bryter ikke den langsiktige trenden mot mindre sjøis i Arktis, sier Sandven.

Selv om årets is-areal er relativt stort i forhold til samme tid på året de siste ti årene, ligger det klart under gjennomsnittet for perioden 1979 til 2006.

- Over de siste 30 årene er isutbredelsen betydelig redusert. Årets observasjoner endrer ikke den trenden, sier Sandven.

Regionale forskjeller Observasjonene viser også store regionale forskjeller i sjøis-arealet, som forklares med naturlige variasjoner i vindregime og havstrømmer.

Nansensenterets satellittmålinger viser sjøisens horisontale utbredelse, ikke istykkelsen. Andre undersøkelser har dokumentert at istykkelsen er mer enn halvert de siste 30 årene.

Nansensenteret for miljø og fjernmåling er tilknyttet Universitetet i Bergen. Senteret er også sekretariat for det europeiske observasjonssystemet Arctic-ROOS.

(NTB)