Større klimakutt og eget klimadirektorat

Slik skal de rødgrønne vise miljømuskler.

OFFENSIVT: Statsminister Jens Stoltenberg og de rødgrønne vil lage eget klimadirektorat og kutte norske klimautslipp enda mer. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
OFFENSIVT: Statsminister Jens Stoltenberg og de rødgrønne vil lage eget klimadirektorat og kutte norske klimautslipp enda mer. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| I den nye regjeringsplattformen til de rødgrønne går det fram at Statens forurensningstilsyn (SFT) skal bli et eget klimadirektorat.
Dermed blir nåværende SFT-direktør Ellen Hambro ny klimadirektør.

Det har folk i regjeringsapparatet informert flere i miljøbevegelsen om får Dagbladet opplyst.

- Det betyr at Norge får en egen klimadirektør. Det vil ha stor betydning for fremtidig klimapolitikk og gi miljøinteressene større tyngde og gjennomslagskraft, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Dagbladet.

Dessuten står det i den nye regjeringsplattformen at de norske klimamålene skal skjerpes fra 30 til 40 prosent hvis det kan bidra til å få til en internasjonal klimaavtale, sier kilder til Dagbladet.

Det innebærer at Norge skal forplikte seg til å kutte sine klimagassutslippskutt med 40 prosent innen 2020.

Dette har også statsminister Jens Stoltenberg tidligere åpnet for før klimatoppmøtet i New York i år.

- Må ha makt
Miljøbevegelsen synes det er positivt med en omlegging av SFT til et klimadirektorat, men WWF har et forbehold. De lurer på om det vil følge makt med Klimadirektoratet, eller om det bare er et navn.

- Hvis Klimadirektoratet skal sørge for utslippskutt, så er det bra. Men hvis det bare skal lage en liste over enda flere tiltak uten konkret handling, så holder det ikke, sier kommunikasjonsrådgiver Jon Bjartnes i WWF til Dagbladet.

KLIMADIREKTØR: SFT-direktør Ellen Hambro blir klimadirektør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
KLIMADIREKTØR: SFT-direktør Ellen Hambro blir klimadirektør. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

SFT har allerede i dag direktoratsoppgaver. I februar legges Klimakur2020 fram. Det SFT-ledede utvalget skal komme fram til hvilke konkrete virkemidler, som skatter og subsidier, som må til for at Norge skal nå sine klimamål.

Kilder i regjeringspartiene mener Soria Moria 2 er bedre på miljø enn Soria Moria 1.

- Det kommer nye klimamål, det legges opp til et nytt klimaforlik, og det sies mer om fornybar energi med utgangspunkt i vedtaket om grønne sertifikater fra tidligere i høst, påpeker kilder.

Ikke lyntog
Men ifølge flere kilder kommer ikke noen konkrete løfter om lyntog i den nye regjeringserklæringen.

- Hvis ikke det står noe der, så står kampen i Nasjonal transportplan, sier samferdselspolitisk talsmann i SV, Hallgeir Langeland, til Dagbladet.

Ifølge kilder står det også i erklæringen at «tiltakene i Nasjonal transportplan skal følges opp». I Senterpartiet oppfattes dette som en seier fordi det betyr at regjeringen planlegger en satsing på samferdsel. 

FORNØYD: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener et eget klimadirektorat har stor betydning for klimapolitikken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
FORNØYD: Lars Haltbrekken i Naturvernforbundet mener et eget klimadirektorat har stor betydning for klimapolitikken. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer