Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Større kvoter og flere pol

Vi får større kvoter i morgen, med en ny grense på fire vinflasker. Antall polutsalg vil også øke, hvis Helse- og Omsorgsdepartementet får det som de vil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Helse- og Omsorgsdepartementet går nå inn for å øke antall vinmonopol i landet. Om det går som de vil, får rundt 100 nye kommuner utsalg.

- Regjeringens målsetting er at alle kommuner som ønsker det skal få kunne få et vinmonopolutsalg, sier helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad. I 2005 var det 100 kommuner uten vinmonopol som ønsket utsalg.

Det er nå 200 vinmonopolutsalg fordelt på 150 kommuner i landet. 83 prosent av den norske befolkningen bor innenfor 15 km fra et utsalg. Det vil Brustad gjøre noe med.

For å minske forbruk

I en pressemelding fra Helse- og Omsorgsdepartementet sier de at bakgrunnen for det nye forslaget ikke er å øke nordmenns alkoholforbruk. Tvert imot.

- Det er omfattende dokumentasjon om nasjonal og internasjonal forskning for at statlige detaljmonopoler er meget effektive når det gjelder å forebygge alkoholrelaterte skader og problemer, sier de.

Ny kvote


Fra lørdag er det mulig å ha med seg tre liter vin inn i landet(fire flasker). Hvis man har med én liter brennevin, er vinkvoten 1,5 liter vin (to flasker). Den ordinære ølkvoten, som i dag er to liter i tillegg til brennevin/vin, endres ikke.

Flere pol: Om alt går som Helse- og Omsorgsdepartementet vil, kommer det 100 til av disse. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet.
Flere pol: Om alt går som Helse- og Omsorgsdepartementet vil, kommer det 100 til av disse. Foto: Jeanette Landfald/Dagbladet. Vis mer