Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Større problem enn før antatt

Undersøkelser basert på selvrapportering viser at opptil 45 prosent av utvalgte forsøkspersoner anser seg som matvare-intolerante.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis disse tallene er riktige, er problemet langt større enn vi hittil har trodd var tilfelle. Ser vi derimot på de objektivt påviste reaksjonene, viser disse at bare to prosent av den voksne befolkning er rammet av ulike former for matintoleranse, sier overlege Morten Vatn ved Rikshospitalet i Oslo.

Han møter mange voksne med slike problemer, særlig godt voksne kvinner. De har ofte også andre sykdommer.

Typiske symptomer på matvare-intoleranse er slapphet, uvelhet, hodepine og muskel/leddplager. Noen blir også oppblåste i magen, får pustebesvær, diare og smerter. Hudreaksjoner kan komme i tillegg.

- All behandling av matvareintoleranse tar sikte på å kutte ut de problemtiske matvarene fra kostholdet. Dette er det eneste som hjelper på sikt, sier Vatn. Det er ikke lett å finne fram til hvilke matvarer kroppen reagerer på. Diagnosen er derfor tidskrevende og behftet med usikkerhet.

Allergi

Ekspertene skiller gjerne mellom matallergi, som er immunologisk betinget, og matintoleranse, som er biokjemisk betinget. Barn rammes gjerne av matallergier, mens intoleransesykdommene overtar i voksen alder.

En vanlig form for matintoleranse er lactoseintoleranse. Da mangler kroppen et enzym som er helt nødvendig for å kunne bryte ned melkesukkeret (lactosen) i kumelken. Det oppstår gjerne mage/tarmproblemer.

Cøliaki, eller glutenintoleranse, er heller ingen klassisk allergi, men en overfølsomhet mot glutenet i hvete, havre, bygg og rug. Man regner med at tre-fire prosent av voksne har cøliaki.