Klimaendringer

Større trussel enn krig

Klimaendringer er en større sikkerhetstrussel enn krig, er beskjeden på et toppmøte om Ukraina-krigen, fra Fijis forsvarsminister.

I FARE: Frykten for at klimaendringer kan utslette Fiji-øyene og en rekke øystater i Stillehavet er stor. Allerede i 1989 uttalte FN at Kiribati (bildet) er et av landene som vil forsvinne om havet fortsetter å øke. Fiji og Kiribati samarbeider om hva de skal gjøre om de blir slukt av stigende havnivå. Foto: Ap / NTB
I FARE: Frykten for at klimaendringer kan utslette Fiji-øyene og en rekke øystater i Stillehavet er stor. Allerede i 1989 uttalte FN at Kiribati (bildet) er et av landene som vil forsvinne om havet fortsetter å øke. Fiji og Kiribati samarbeider om hva de skal gjøre om de blir slukt av stigende havnivå. Foto: Ap / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Under et sikkerhetstoppmøte i Asia gikk Fijis forsvarsminister på talerstolen og advarte om at klimaendringer er en større trussel til Stillehavs-regionen enn krig.

- Automatvåpen, krigsfly... er ikke vår største sikkerhetsbekymring. Klimaendringer er den største trusselen for hele vår eksistens, sa Inia Seruiratu under toppmøtet, melder BBC.

Knuser drømmer

Toppmøtet pågår i Singapore og hadde Ukraina-krigen og den spente situasjonen mellom Kina og USA på timeplanen.

Men Fijis utsending var mest opptatt av syklonene som gjentatte ganger har feiet over Fiji og andre Stillehavsland.

- Syklonene truer våre håp og framtidsdrømmer. Menneskelagde, forferdelige klimaendringer, fortsatte Seruiratu.

Sykloner og flommer har ført til at tusenvis av mennesker har måttet flytte fra sine hjem de siste årene.

Ta mer ansvar

Derfor ber Stillehavsstatene stadig land i den rike delen av verden om å ta større ansvar for å bekjempe klimaendringene.

- Bølgene ruller over dørstokkene våre, vindene ødelegger våre hjem. Vi blir angrepet av denne fienden fra mange kanter, sa Seruiratu til delegatene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.