Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storrøyker møtte Tiedemann

ORKANGER: Storrøykeren Robert Lund og tobakkskongen Johan H. Andresen sr. var bare noen meter fra hverandre, både i rettslokalet og i pausene, men vekslet verken ord eller håndtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg synes det har gått greit, jeg er veldig fornøyd med dagen, sier den kreftsyke storrøykeren Robert Lund (67), etter første dag av rettsforhandlingene i Orkdal herredsrett.

Den døende kreftpasienten har saksøkt produsenten av rulletobakken «Petterøes nr. 3». I over 40 år har tobakken vært Lunds følgesvenn. Nå håper Lund å få med seg rettssaken, før livet tar slutt.

- Legene har sagt at hans dager snart er talte, eller som han selv har bedt meg om å si: Han skal snart dø, sa advokat Edmund Asbøll i sitt innledningsforedrag i retten i dag tidlig.

Søksmålet gjelder ikke utmåling av erstatning, men det kommer i neste omgang, hvis Lund vinner fram.

Det er penger å hente:

- Tiedemanns overskudd siste år er oppgitt til å være 260 millioner kroner, påpekte advokaten.

Alvorlig stemning

Mange var møtt fram for å følge den historiske rettssaken, som er en Davids kamp mot Goliat. Rettslokalet, som for anledningen er flyttet til Bårdshaug Herregård, var fylt til trengsel.

På den ene siden: En svartkledd, avmagret Robert Lund, alvorlig, med hendene i kors, sammen med advokat Edmund Asbøll og advokatfullmektig Kari Fossvold.

På motsatt side sitter den mektige tobakksfabrikkens representanter: Informasjonssjef Jan Robert Kvam og advokatene Harald Hjort, Erik Keiserud og Kristel Heyerdahl.

Kaffe og røyk

- Det har ikke vært for slitsomt. Jeg har ventet lenge på dette, så det er godt å være i gang. sa Robert Lund da første dag gikk mot slutten.

Han synes det er viktig å være tilstede under rettssaken.

- Sannheten skal fram, sier Lund som har et eget rom i tilknytning til rettslokalet, der han kan trekke seg tilbake og hvile, i den grad han har behov for det.

Han tok med seg kaffekoppen og rulletobakken inn på rommet ved 15-tida, mens rettsforhandlingene fortsatt pågikk.

- Jeg er ikke så veldig sliten, men det er litt kjedelig stoff nå. Det er godt å slappe av litt, uten så mye folk rundt seg.

Pause med lukkede øyne

Det røynte på, også for tobakkskongen, som satt på tilhørerplass i Orkanger: Johan H. Andresen sr. valgte å ta hvilepausen inne i rettssalen. Med lukkede øyne, hvilte han haka lenge mot brystkassen.

- Det er ikke bare Lund som er sliten, kommenterte en av tilhørerne.

Sakens hovedpersoner, storrøykeren Lund og tobakkskongen Andresen, var bare noen meter fra hverandre, både i rettslokalet og i pausene, men vekslet verken ord eller håndtrykk.

- Andresen ser ut som en grei kar, han. Jeg har ingen ting i mot ham personlig, sier Robert Lund til Dagbladet.no.

Ville slutte

Den uføretrygdede, tidligere trygdefunksjonæren har gjort flere forsøk på å slutte å røyke. Første gang i 1967, da han greide seg uten tobakk i ti dager, samt to forsøk på syttitallet, da han holdt ut i tre-fire dager.

- Røyking er ikke bare en vane man kan velge å legge bak seg, men det er egentlig en sykdom, sa advokat Asbøll.

I morgen går Robert Lund glipp av første del av rettsforhandlingene. Når retten settes, møter han på Regionsykehuset, der han skal ha strålebehandling under rettssaken.

STORT PRESSE-OPPBUD: Rettsaken kan få store konsekvenser for framtidige søksmål mot norsk tobakksindustri.
<B>TOBAKKSKRIGEN:</B> Storrøykeren Robert Lund (67) og tobakkskongen Johan H. Andresen sr. (69) vekslet ikke et ord eller et håndtrykk mens rettsaken pågikk.