Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Storsmuglerne stemmer KrF

Endelig en gladnyhet for Kjell Magne Bondevik etter depressive meningsmålinger: Én velgergruppe vil aldri svikte KrF: alkohol- og tobakkssmuglerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER/OSLO (Dagbladet): Det er Frp's justispolitiker Jan Arild Ellingsen som bringer nyheten til torgs. Bakgrunnen er at han nylig hadde en straffedømt spritsmugler på et fire timer langt besøk på sitt kontor - formodentlig som ledd i utformingen av Frp's justispolitikk.

-  Et stykke ut i samtalen spurte jeg hvordan det var med politikk og de innsatte, sier Ellingsen til Dagbladet.

KrF medspiller

-  Spritsmugleren sa det rett ut: «Det er klart når jeg opererer i et marked så ser jeg på hvem som jobber for meg, og hvem som jobber mot meg. Og KrF - med sin innsats for høyere alkoholavgifter - er helt klart en medspiller.»

Fortalte smugleren, ifølge Ellingsen.

Frp derimot - med krav om strengere straffer, mer kontroll i fengslene og lavere alkoholavgifter - falt ikke i smak hos de innsatte smuglerne.

Etter hva Dagbladet erfarer skal det bare ha blitt nytt kaffe under møtet mellom Ellingsen og spritsmugleren.

Og det er et ubestridt faktum at Ola og Kari smugler som aldri før, og tollvesenet offentliggjør rekordtall for smugling av vin og sigaretter.

-  Alkohol- og tobakksavgiftene er årsaken, sier en kilde i tolletaten til Dagbladet.

Rekordbeslag

Rykende ferske tall fra Tolldirektoratet viser at i de ni første månedene i år er beslaget av vin og sigaretter ved grensestasjonene mer enn doblet sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

Fra 1. januar til og med 30. september beslagla tollerne til sammen 36 000 liter vin, fordelt på 3420 enkeltbeslag. De tilsvarende tallene for i fjor var 17 354 liter vin, fordelt på 2086 enkeltbeslag.

Fra årsskiftet og fram til 30. september i fjor hadde tollerne tatt 3 402 810 sigaretter, fordelt på 2563 enkeltbeslag. I år er fangsten 7 987 000 sigaretter, fordelt på 3890 enkeltbeslag.

Samtidig når spritsmuglingen et lavmål igjen.

Årsaken er medieomtalen av nærmere 20 dødsfall og en rekke alvorlige lemlestelser som følge av metanolsakene.

I de ni første månedene i fjor ble det beslaglagt 12 428 liter sprit med en volumprosent på over 60, mens tilsvarende tall i år bare er 3146 liter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media