Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Størst i Norge - størst i Sverige

Strömstad er en av Sveriges minste byer med sine 11 000 innbyggere. Likevel er byens systembolag overlegen utsalgene i Stockholm og Göteborg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver uke selger det 120 000 flasker vin og sprit - over ti flasker pr. innbygger i småbyen.

- Taket er ikke nådd. Vi kommer mest sannsynlig til å øke ytterligere. Problemet er å få fylt opp salgshyllene fort nok, sier butikksjef Bosse Johansson til Fredrikstad Blad.

På Systembolaget i Strömstad kan du få kjøpt tre liter rødvin til 120 norske kroner. I Norge koster en liter av den billigste sorten 60 kroner. Slikt blir det grensehandel av.

- Nordmenn er veldig prisbevisste. Jeg tror nok mange kjøper det billigste og tenker mindre på kvalitet, sier Johanson.

Lavere avgifter i Sverige presser prisene ned, og med lav kronekurs på den andre sida av grensa er det enda mer å hente. I tillegg satte svenske myndigheter alkoholprisene ned 1. desember. En flaske vin ble i gjennomsnitt fem kroner billigere, og ytterligere reduksjoner er varslet.

Norske pol selger mer

45 minutter unna Systembolaget i Strömstad er Svein Halvorsen butikksjef for Vinmonopolet i Gamlebyen i Fredrikstad. Han ser ikke særlig lyst på framtida.

- Realistisk sett må Polet legges ned før eller siden. Vi kan ikke drive butikk basert på veldedighet sa Halvorsen til Dagbladets Magasinet i november.

Kollegaen Johansson i Strömstad har merket seg at kundene ikke lenger bare kommer fra Østfold, Vestfold og Oslo. Likevel solgte Vinmonopolet i 17 av 19 fylker flere flasker i november i år, sammenlignet med fjoråret.

Informasjonssjef i Vinmonopolet, Jan Egil Aase, ser ikke på nedleggelse av polutsalg som en aktuell problemstilling.

- Det er kun i grensenære deler av landet vi opplever en nedgang, og det er spesielt salget av brennevin som går ned, sier Aase til Dagbladet.no.

Aase forteller at brennevinsalget er på et historisk bunnivå, mens salget av vin øker stadig mer.

- Mer enn annenhver brennevinsflaske kommer fra andre steder enn Vinmonopolet, sier han.

Knuser norske konkurrenter

Ingen utsalg sammenlikne seg med den svenske grensebyens salgstall. Norges desisdert største vinmonopol ligger på kjøpesenteret CC Vest i Oslo. Dette utsalget selger i gjennomsnitt 40 000 liter i uka.

Ferske tall fra november viser at polutsalgene fire polutsalgene i Kristiansand, Flekkefjord og Mandal i Vest-Agder til sammen solgte like mye forrige måned som Systembolaget i Strömstad gjør på en gjennomsnittsuke.

Og selv om alle polutsalgene i Hordaland slår seg sammen, når de ikke opp til uketallene til det svenske Systembolagets gullgruve i Strömstad.

TØRST! På Systembolaget i Strömstad selger 120 000 liter vin og sprit i uka. Her er det en som kjøper rødvin i stor stil.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart