Størst sjanse for H, Frp og Venstre i regjering

Norsk regnesentral mener Erna Solberg ikke trenger KrF.

VENSTRE OVER: Med Venstre over sperregrensa oppstår et nytt og spennende alternativ med Høyre, Frp og Venstre. Norsk regnesentral med Clara-Cecilie Günther og Anders Løland, kan skje med 95 prosent sannsynlighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENSTRE OVER: Med Venstre over sperregrensa oppstår et nytt og spennende alternativ med Høyre, Frp og Venstre. Norsk regnesentral med Clara-Cecilie Günther og Anders Løland, kan skje med 95 prosent sannsynlighet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Under dagens valgmorgen foran Stortinget på Eidsvolls plass fikk Dagbladets Peder Ottosen og Martine Aurdal nok en gang besøk av Norsk regnesentral.

H, Frp og Venstre Med seg til Dagbladets valgbod hadde Clara-Cecilie Günther og Anders Løland nye beregninger om valgets utfall.

Nye beregninger viser at det nå er et borgerlig alternativ som fremstår som høyst sannsynlig: H, Frp og Venstre stormer fram, og blir målt til 95 prosent sannsynlighet.
 
- Dette er et alternativ som også Stanghelle i Aftenposten trekker fram nå Vi er helt sikker på at de vil få et solid flertall, sier Løland.

BORGERLIG FLERTALL: Det er over 95 prosent sannsynlighet for borgerlig flertall etter valget på mandag. Foto: Norsk regnesentral
BORGERLIG FLERTALL: Det er over 95 prosent sannsynlighet for borgerlig flertall etter valget på mandag. Foto: Norsk regnesentral Vis mer

Men fortsatt har Høyre, Frp, Venstre og KrF også 95 prosent sjanse for flertall, om samtlige av de fire partier greier å finne fram til en felles plattform.

De rødgrønnes sjanser for flertall er under fem prosent sjanse.

Over sperregrensa Noe av grunnen til at de tre borgerlige partiene nå kan sikre seg flertall, er et Norsk regnesentral mener det er helt sikkert at Venstre er over sperregrensa.

FLERE ALTERNATIVER Norsk regnesentral har satt sammen en rekke mer eller mindre kreative alternativer som kan få flertall i Stortinget, gitt beregninger basert på målinger den siste tida. Foto: Norsk regnesentral
FLERE ALTERNATIVER Norsk regnesentral har satt sammen en rekke mer eller mindre kreative alternativer som kan få flertall i Stortinget, gitt beregninger basert på målinger den siste tida. Foto: Norsk regnesentral Vis mer

- Venstre har fått flere sikre mandater enn tidligere. Nå har de høy sannsynlighet for å komme over sperregrensa, og kan få en viktig posisjon på vippen, sier Løland.

Beregningene fra Norsk regnesentral er gjort basert på justerte meningsmålinger vektet med historiske data. Metoden gir et statistisk skjønn, og kan minne om den kjente statistikeren Nate Silver.

- Også H, Frp og KrF kan få flertall, men med Venstre er de hakket mer kamerater enn med KrF, sier Løland.

Usikkert SV SV er fortsatt under sperrregrensa hos Norsk regnesentral.

- SV øker svakt i vår modell. Det er stor usikkerhet. Det er femti/femti sjanse for at SV faller ut av Stortinget, sier han.

Kreative alternativer Norsk regnesentral har også sett på mer kreative politiske alternativer:

Valget på db.no

I stortingsvalget 2013 velges 169 medlemmer av nasjonalforsamlingen for perioden 2013 til 2017.

Valgdagen er 9. september, men det er mulig å forhåndsstemme. Kommuner kan velge å også ha åpne valglokaler 8. september.

• Les siste nytt om valget på db.no/valg.
• Se alle valgvideoene her.
• Ta Dagbladets valgomat.
• Se alle kandidatene i stortingsvalget.

• H + Sp+ V+ KrF får 8 prosent sjanse for å danne flertall

• Ap +Sp+V+KrF får 44 prosent sjanse for flertall

Valgserien Folkets røst

• Se alle episodene av Folkets røst!

• Ap +SV + Sp + KrF får 5 prosent sjanse for flertall

Men fortsatt er det stor sannsynlighet for borgerlig kaos.

 

- Den øker og øker hver dag. Nå er det 48 prosent sjanse for borgerlig kaos, sier Løland.
Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer