- Største angrep på norsk natur siden 20-tallet

Krass kritikk av vindmølleprosjekter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no) I går konkluderte Direktoratet for naturforvaltning (DN) og Riksantikvaren (RA) med at det vil bli meget store miljøkonflikter ved 21 av 52 planlagte vindkraftprosjekter. Åtte av disse er vurdert til å ligge på det høyeste konfliktnivået, noe som betyr «svært stor konflikt».

- DN og RA mener at det ut fra et mål om å minske miljøkonfliktene er prinsipielt uheldig å anlegge mange små anlegg langs kysten, skriver institusjonene i et brev til Norges vassdrag- og energidirektorat NVE.

NVE behandler alle søknader om konsesjon til å bygge og drive vindkraftanlegg i Norge, og ligger under Olje- og energidepartementet.

- Slike anlegg vil kunne gi svært store virkninger på miljø og kulturminner, samtidig som de bidrar lite til energibalansen og nasjonale mål om produksjon av fornybar energi.

- Dette er et gedigent naturinngrep. Det er det største angrepet på den norske naturen siden utbyggingen av kraftverken på 20-tallet, raser Kurt Oddekalv fra Norges miljøvernforbund.

Kraftverket i den lille øykommunen Fijtar utenfor Bergen er en av mange aktører på kraftmarkedet som vil tjene penger på norsk vind. De vil bygge 36 vindmøller, og Fitjar Kraftlag har allerede søkt om konsesjon for utbyggingsselskapet Midtfjellet vindkraft AS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer