Største avhopping fra Assad

85 syriske soldater, blant dem en general og 14 andre offiserer, har hoppet av til Tyrkia.

REGIMETS VOLD:   Bilder fra byen Duma viser regimets vold. 85 syriske soldater hoppet i natt av til Tyrkia. AFP PHOTO/YOUTUBE
REGIMETS VOLD: Bilder fra byen Duma viser regimets vold. 85 syriske soldater hoppet i natt av til Tyrkia. AFP PHOTO/YOUTUBEVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den statlige tyrkiske kringkaster TRT Haber som melder dette, ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Assad sier unnskyld
Dagens desertering er det største enkelttilfellet så langt i det 15 måneder lange opprøret, og en ny elendig nyhet for Syrias president Bashar al-Assad. Mer enn 2000 soldater har hoppet av til Tyrkia, og er i flyktningeleieren Apaydin, like ved grensa til Syria. Syrias opprørshær, Den frie syriske hær, bruker også grenseområdene til baser for sin virksomhet inne i Syria.

Samtidig kom president Assad i morges med en sjelden unnskyldning overfor Tyrkia for det tyrkiske F-4 flyet som syrerne skjøt ned i havet mellom de to land i forrige uke. Assad som i stadig sterkere grad er politisk isolert, er opptatt av at forholdet til Tyrkia, som er det naboland som har kritisert hans regjering sterkest, ikke skal bli verre.

- Vi vil ikke tillate at nedskytingen utvikler seg til åpen kamp mellom de to land, sa Assad.

Det sier han etter at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan i forrige uke sa at Syrias nedskyting var en «klar og tilstedeværende trussel». Erdogan beordret også tungt artilleri til å bli plassert ut ved grensa til Syria.

Assads Gulag
Idag la også Human Rights Watch fram en rapport som blant annet dokumenterer omfattende bruk av tortur i Assads fengsler. Organisasjonen kaller sine funn et «øyrike av tortursentre». Det er det greske ordet arkepelo som er brukt for øyrike, og det henviser til Stalins leire fra 1930-tallets Sovjetunionen, kjent som nettopp Gulag arkepelo, eller De statlige leires øyrike.

- Omfangen og den umenneskelige naturen ved dette nettverket av tortursentre er virkelig rystende. Russland bør ikke holde sin beskyttende hånd over folk som er ansvarlige for dette, sier Ole Solvang, forsker ved Humar Rights Watch.