Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Soleklar superstirsdag-seier til Biden:

- Største comeback siden Reagan

De moderate demokratene har tydelig fått øyene opp for Joe Biden, som vant delstat etter delstat i USA i natt.

KAN GLISE: Demokratiske presidentkandidaten Joe Biden gjorde nesten rent bord på den viktige supertirsdagen. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix
KAN GLISE: Demokratiske presidentkandidaten Joe Biden gjorde nesten rent bord på den viktige supertirsdagen. Foto: REUTERS / Mike Blake / NTB scanpix Vis mer


(Fortsetter under grafikken)- Vi ser at når et parti først klarer å samle seg bak en bjellesau, så kommer resten av flokken springende etter temmelig fort, sier postdoktor Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen til Dagbladet onsdag morgen.

Joe Biden har så langt vunnet i ni delstater - også den folkerike delstaten Texas, der 228 delegater skal fordeles, melder NBC News i morgentimene.

- Det er den største snuoperasjonen siden Ronald Reagans comeback i 1976 mot Gerald Ford. Biden har klart å samle den moderate delen av partiet bak seg - nettopp det Republikanerne ikke klarte i 2016, forteller Mjelde.

(Fortsetter under grafikken)

Bernie Sanders stakk imidlertid av med supertirsdagens største seier, California, viser målinger.

- Helt avgjørende

For det var ikke gitt at tirsdagen skulle bli så super for Biden. 77-åringen har slitt lenge, og flere anså ham som ferdig i kandidat-racet. Etter brakseieren i Sør-Carolina forrige lørdag har imidlertid det meste gått Bidens vei.

- Det har virkelig vært en supertirsdag for Biden, sier Eirik Løkke i tankesmia Civita, til Dagbladet.

FORVEKSLER: Joe Biden hadde ikke full kontroll på hvor kona og søsteren hans sto, under gårsdagens supertirsdag. Video: CNN. Vis mer

- Dette var utrolig viktig og helt avgjørende. Man må huske på at en tredjedel av alle delegatene stemmer over før landsmøtet i midten av juli. Hadde ikke Biden vunnet i natt hadde han ligget tynt an, mener Løkke.

Det har også skortet på pengene for Biden, men etter brakvalget i natt vil trolig pengesekken fylles opp godt.

- Dette viser også at det er ikke uvanlig at kandidatene går på noen smeller, men reiser seg igjen. Bidens comeback er likevel uvanlig seint i løpet, sier Mjelde.

- Begge i politisk kuvøse

To av demokratenes kandidater, som trolig ikke vil reise seg igjen, er imidlertid senator Elizabeth Warren, og tidligere borgermester i New York Michael Bloomberg - mannen som har brukt milliarder på TV-reklame i valgkampen.

- Bloombergs grunn til å stille var jo at Biden så svak ut. Nå har det argumentet blitt gjort til skamme. Det er ingen grunn til at han eller Warren skal fortsette. De har begge ligget i politisk kuvøse lenge, mener Mjelde.

Heller ikke Løkke ser noen grunn til at de to kandidatene kan henge med lenger.

IKKE SÅ SUPER: Supertirsdagen ble ikke fullt så super for Bernie Sanders. Han vant imidlertid den folkerike delstaten California. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix
IKKE SÅ SUPER: Supertirsdagen ble ikke fullt så super for Bernie Sanders. Han vant imidlertid den folkerike delstaten California. Foto: REUTERS / Jonathan Ernst / NTB scanpix Vis mer

- Trekker Bloomberg seg er det god grunn til å tro at de fleste som har stemt på ham velger Biden over Sanders. Han bør trekke seg, også om han mener demokratene skal få en kandidat som faktisk kan slå Trump.

- Ingen av dem noen Barack Obama

For Løkke mener demokratenes vei til Det ovale kontor fortsatt er brokete og lang. Han holder en knapp på Biden, men er også usikker på hans sjanser.

- Helt ærlig, Biden har sagt og gjort veldig mye rart i denne valgkampen. Han er veldig stakkato. Unntaket er debatten i South Carolina, men det er fortsatt veldig mange som er usikre på hvor god kandidat han er.

SNUDDE: Med lørdagens brakseier i delstaten Sør-Carolina snudde det for Joe Biden, som lenge har slitt. Foto: REUTERS / Elizabeth Frantz / NTB scanpix
SNUDDE: Med lørdagens brakseier i delstaten Sør-Carolina snudde det for Joe Biden, som lenge har slitt. Foto: REUTERS / Elizabeth Frantz / NTB scanpix Vis mer

- Han har mye bagasje og framstår akkurat like gammel som han er. Det har ført til uro blant mange demokrater. Verken Sanders eller Biden er noen Barack Obama, for å si det sånn.

For å bli partiets presidentkandidat trengs det støtte fra halvparten av de 4750 delegatene på landsmøtet i Milwaukee 13. -16. juli, det vil si 2376 delegater. Blant delegatene er det 775 såkalte superdelegater som ikke er valgt gjennom nominasjonsvalg og som selv avgjør hvem de vil stemme på, skriver NTB.

- Superdelegatene kommer inn først i andre valgrunde, og er aktuelle dersom ingen av kandidatene får flertall. Om det blir opp til dem, noe som ikke er usannsynlig, er jeg ganske sikker på at de fleste av dem vil støtte Biden, sier Løkke.

Hele Norges coronakart