Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Største dag i mitt liv

Åtte vestlige hjelpearbeidere kom til Pakistan i dag etter mer enn tre måneder som Talibans fanger. Bilder, lyd og video

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De åtte utenlandske hjelpearbeiderne ble fraktet til Pakistan av den amerikanske kommandostyrken som hentet dem ut av Kandahar, sier president George Bush.

Hjelearbeiderne, fire tyskere, to amerikanere og to australere, ble arrestert av Taliban for tre måneder siden. Da Kabul falt, ble de fraktet til Kandahar sørøst i Afghanistan.

Det ble de ifølge amerikanske tjeenstemenn overlatt til en frivillig organisasjon, skriver CNN. Organisasjonen kontaktet amerikanerne, som sendte en kommandostyrke til Kandahar.

Taliban-regimet anklagde hjelpearbeiderne for å ha drevet misjonering under dekke av bistandsvirksomheten.

- De var slitne og ville gjerne få vaske seg, forteller Alistair Adam ved Australias ambassade i Pakistan etter at hans landsmenn kom til Islamabad.

De tyske hjelpearbeiderne smilte og vinket da de forlot bilene som brakte dem til Tyslands ambassade. Georg Taubmann, som ledet bistandsgruppen i Afghanistan, fortalte pressen om hvordan Taliban hadde tatt dem med seg sørover:

- De ville ta oss til Kandahar, og vi visste at der kunne vi ikke overleve. Han sa at da talibansoldatene stanset tirsdag, ble fangene låst inn i en stålkontainer.

Neste morgen ble de brakt til et fengsel i byen Ghazni.

Georg Taubmann ledet hjelpearbeiderne fra Shelter Now International.Foto:SCANPIX/AP
Georg Taubmann ledet hjelpearbeiderne fra Shelter Now International.Foto:SCANPIX/AP Vis mer

- Det var et fryktelig sted, sier Taumann. Det verste. Vi har vært i fem forskjellige fengsler.

Taubmann opplyser at de ble løslatt fra fengselet av Taliban-fiendtlige afghanske styrker. - De brøt seg inn i fengselet og åpnet dørene. Da vi kom ut i byen, klappet folk og omfavnet oss. Dette er nok den største dagen i livet mitt.

[email protected]

LETTET:De tyske hjelpearbeiderne Katrin Jelinek, Silke Durrkopf og Margrit Stebner kommer til hjemlandets ambassade i Islamabad.Foto:SCANPIX/REUTERS
Georg Taubmann ledet hjelpearbeiderne fra Shelter Now International.Foto:SCANPIX/AP

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!