<strong>NASJONALFEIRING:</strong> Folk fra det norskpakistanske miljøet i Oslo feirer Pakistans nasjonaldag 14. august. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX
NASJONALFEIRING: Folk fra det norskpakistanske miljøet i Oslo feirer Pakistans nasjonaldag 14. august. Foto: ANETTE KARLSEN / NTB SCANPIX Vis mer

Største innvandrervekst noensinne

Antallet innvandrere er nå 593 300 personer - 12 prosent av Norges befolkning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Aldri før har veksten i antallet innvandrere til Norge vært større, melder Statistisk sentralbyrå (SSB); ifølge byråets tall vokste tallet på innvandrere og norskfødte barn av innvandrere med 55 300 personer i fjor.

Antallet innvandrere var ved årsskiftet 593 300 - 12 prosent av Norges befolkning - mens norskfødte barn av innvandrere utgjorde 117 100 personer.

Flest polakker Nasjonaliteten som står for størst vekst i innvandrertallet, er Polen. Antallet polske statsborgere bosatt i Norge økte med 9300 i fjor, og ved årsskiftet bodde totalt 77 000 polakker i kongeriket - det tilsvarer folkemengden i Fredrikstad kommune. Polakker er dermed den desidert største innvandrergruppa i Norge.

Svenskene er under halvparten så mange som polakkene - 35 600 personer. Litauerne seiler opp på tredjeplass med 28 000 statsborgere bosatt i Norge. Tilveksten fra Litauen var på 6000 personer i fjor.

Mens statistikken over det totale antallet innvandrere domineres av personer fra det nære Europa, er situasjonen en annen når det gjelder norskfødte barn av innvandrere. Denne gruppa domineres av personer født av foreldre fra Pakistan, Somalia og Vietnam - hhv. 15 200, 9100 og 8000.

Gruppa norskfødte med innvandrerforeldre økte med 8700 personer i fjor - 17 prosent av alle fødte i Norge.

Oslo dominerer Oslo er fremdeles kommunen med størst andel innvandrere og norskfødte barn av innvandrere. Av hovedstadens 624 000 innbyggere var 189 400 personer innvandrere eller barn av disse - 30 prosent av befolkningen. På andre og tredje plass kommer Drammen (25 prosent) og Lørenskog (23 prosent).

Grafikk: SSB
Grafikk: SSB Vis mer

I Oslo er innvandrerandelen størst helt sør i byen samt i Groruddalen. I bydelene Søndre Nordstrand, Alna, Stovner og Grorud ligger tallet rundt 50 prosent. I mer «vestkantpregede» bydeler som Ullern, Vestre Aker og Nordstrand er andelen hhv. 16, 16 og 15 prosent. Dette er likevel høyere enn landsgjennomsnittsandelen, som er 14 prosent.

I fjor la SSB fram prognoser som sier at innvandrere og barn av to innvandrere i 2040 vil utgjøre nær halvparten av Oslos befolkning.

Debattfeltet er blitt stengt på grunn av mange innlegg i strid med Dagbladets debattregler.

Tabell: SSB
Tabell: SSB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer