Været

- Største jeg har sett

Søndag ettermiddag har lyn og torden ankommet deler av Midt-Norge. Fra og med mandag vil uværet bevege seg sørover mot Østlandet og Sørlandet.

HAGLSKUR: Haglkorn på størrelse med klinkekuler haglet ned i Trøndelag, 25. juli 2021. VIDEO: Privat / Tipser Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En haglskur har rammet Ulsberg i Trøndelag rundt klokka 14.30 søndag ettermiddag. Ifølge øyenvitner er haglkornene i Ulsberg på størrelse med klinkekuler.

Har du tips, video eller bilder? Ta kontakt med Dagbladet på 24 00 00 00 eller 2400@db.no

- Største jeg har sett

Martin Fiskum er bosatt i Holmestrand i Vestfold og Telemark, og er sjokkert over størrelsen på haglkorna han ble vitne til i Trøndelag søndag ettermiddag.

KLINKEKULER: Haglkornene i Ulsberg i Trøndelag er på størrelse med klinkekuler. Foto: Martin Fiskum
KLINKEKULER: Haglkornene i Ulsberg i Trøndelag er på størrelse med klinkekuler. Foto: Martin Fiskum Vis mer

Fiskum og familien var på en seter på andre sida av fjellet da bygen rammet Ulsberg, forteller han.

- Da begynte det å bygge seg opp. Det begynte å lyne i fjellet, og så gikk det innover mot oss, sier han.

Da han ankom hytta i Ulsberg søndag ettermiddag, priset han seg lykkelig over at familien ikke var i området da haglskuren herjet. Han forteller til Dagbladet at han aldri har sett liknende.

- Det er de største jeg har sett. Jeg er glad vi ikke var der da det haglet, sier han, og legger til at haglet trolig hadde bulket bilen deres.

Meteorolog med advarsel

Søndag ettermiddag og kveld er det sendt ut gult farevarsel for mye lyn og torden i forbindelse med regnbyger i deler av Midt-Norge.

- Det er flere tordenvær som ligger i indre deler av Møre og Romsdal, nordlige deler av Innlandet og sør i Trøndelag, som gir lyn og torden søndag ettermiddag. Det er hovedsakelig fjellområdene det vil treffe i første omgang, og det kan legge seg nordøstover i løpet av ettermiddagen, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød til Dagbladet.

RAMMET: Haglbyger rammet deler av Trøndelag søndag ettermiddag. Foto: Martin Fiskum
RAMMET: Haglbyger rammet deler av Trøndelag søndag ettermiddag. Foto: Martin Fiskum Vis mer

Granerød betegner uværet i Midt-Norge som moderat.

- Lørdag hadde vi rundt 700 lynnedslag, så vi får kanskje noe av det samme i dag. Det ser ut til at det er litt mindre intenst enn i går, sier han.

- Hvor lenge vil det vare?

- Det er mest aktivitet i ettermiddag og på kvelden i dag, men så gir det seg i løpet av kvelden, sier Granerød.

Meteorologen advarer de som oppholder seg i fjellet:

- Det er sikkert en del som er i fjellet nå, siden det har vært mye bra vær og det har vært flotte forhold i det siste. Man skal være obs på lyn og torden, og man kan følge med på lynradar. Hvis man først er i et område med lyn og torden, skal man søke ly, unngå å være på åpne sletter eller ved enslige trær og steiner, og ikke bade, sier han.

MOT SØR: Uværet i Trøndelag vil bevege seg sørover mot Østlandet og Sørlandet, forteller meteorologen. Foto: Martin Fiskum
MOT SØR: Uværet i Trøndelag vil bevege seg sørover mot Østlandet og Sørlandet, forteller meteorologen. Foto: Martin Fiskum Vis mer

Styrtregn på Østlandet

Etter helga vil uværet bevege seg sørover mot Østlandet og Sørlandet, forteller meteorologen.

- I første omgang vil uværet holde seg i Midt-Norge, men fra og med mandag kveld og natt til søndag forventer vi tordenutslag og langvarig bygevær østafjells. Dagen starter bra på mandag, men så vil det være byger som treffer Sørlandet, og så beveger det seg nordover mot Østlandet mandag kveld og natt til tirsdag, sier han.

Fra mandag er det sendt ut gult farevarsel for styrtregn på Østlandet. I noen av disse bygene vil det trolig være lyn og torden, forteller Granerød.

Det er fare for overvann i tettbygde områder, lokale oversvømmelser, bekke- og elveløpsendringer, jord- og flomskred der regnbygene treffer, heter det på yr.no.

Også på Helgeland og Saltfjellet i Nordland er det sendt ut farevarsel for mye lyn og torden mandag ettermiddag og kveld. Faren vil avta utover kvelden, og meteorologen opplyser at det ellers er meldt fint vær i Nord-Norge.

- Nordland får bra vær på Helgeland, og finværet brer seg nordover, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer