Oslo:

Største kokainbeslag noensinne

Tolletaten og Oslo politidistrikt har beslaglagt 820 kilo kokain.

REKORDBESLAG: Tolletaten og Oslo politidistrikt har beslaglagt cirka 800 kilo kokain. Video: Christian Fjermeros / Dagbladet TV Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, opplyser på en pressekonferanse torsdag kveld at kokainbeslaget er det største som er gjort i Norge noensinne.

- Vi anslår verdien per nå til å være på flere hundre millioner kroner, sier hun.

SAMARBEID: Områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik, og enhetsleder i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, orienterer pressen torsdag. Foto: Dagbladet TV
SAMARBEID: Områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik, og enhetsleder i Oslo politidistrikt, Grete Lien Metlid, orienterer pressen torsdag. Foto: Dagbladet TV Vis mer

- Sikkerhetsrisiko

Beslaget er tatt i Oslo by, men politiet ønsker ikke å si noe mer konkret om hvor i byen det er gjort. Etter en totalvurdering har politiet nå valgt å gå ut offentlig.

- Dette er åpenbart organisert og alvorlig kriminalitet. Politiet ønsker alltid å gå mot bakmannsapparat i kriminelle nettverk, men har likevel valgt å gå ut offentlig nå. Dette dreier seg om at vi må forutsette at bakmenn og kriminelle aktører vil forsøke å få kontroll på stoffet, sier Metlid og legger til:

- Når det er snakk om så store verdier kan dette utgjøre en sikkerhetsrisiko. Derfor er budskapet til aktører med tilknytning til stoffet at det nå er beslaglagt av politiet.

Ingen er foreløpig pågrepet, men Metlid bekrefter til Dagbladet at de har satt i gang rundspørringer og tatt innledende avhør i saken.

Torsdag kveld opplyser Pia Gulbrandsen, kommunikasjonsansvarlig i Bama, at kokainbeslaget ble gjort på deres lager.

- Jeg kan bekrefte at beslaget ble gjort på et Bama-anlegg i Oslo. Dette er en svært alvorlig sak som er under etterforskning av politiet, og vi kommer derfor ikke til å gi ytterligere informasjon eller kommentarer, sier Gulbrandsen.

Tolletaten og Oslo politidistrikt har beslaglagt cirka 800 kilo kokain. Video: Christian Fjermeros/Dagbladet TV Vis mer

Beslag i Tyskland førte til kontroll

Områdeleder i Tolletaten, Tim Gurrik, opplyser at det var et samarbeid med det tyske tollvesenet og politiet som førte til beslaget.

- Tidligere i uka gjorde tollvesenet og politiet i Brandenburg et stort beslag i Tyskland. Stoffet var gjemt i et større fruktparti, og gjennom sine undersøkelser identifiserte toll og politi at et tilsvarende fruktparti var sendt til Norge, sier han.

TYSKLAND: Disse bildene er offentliggjort av det tyske politiet. De beslaglagla mer enn 1200 kilo kokain i bananesker. Etter beslaget tipset de politiet og tollmyndigheter i Oslo som beslagla 800 kilo kokain i Oslo. Foto: Tysk politi / NTB
TYSKLAND: Disse bildene er offentliggjort av det tyske politiet. De beslaglagla mer enn 1200 kilo kokain i bananesker. Etter beslaget tipset de politiet og tollmyndigheter i Oslo som beslagla 800 kilo kokain i Oslo. Foto: Tysk politi / NTB Vis mer

Dette ledet til en påfølgende kontroll og beslaget som nå er gjort. Tollvesenet gjennomførte en manuell kontroll av et hundretall fruktkasser, hvorav et titall inneholdt kokain.

- Beslaget er mer enn dobbelt så stort som samlet kokainbeslag de fem siste åra. Det var et godt internasjonalt samarbeid som ga et rekordstort beslag, sier områdelederen.

- Organisert og alvorlig

Metlid understreker at politiet etterforsker saken med stor styrke.

Politiet er per nå heller ikke sikre på om beslaget var ment for det norske markedet.

- Det er for tidlig å si noe om hvem som var ment som mottaker av leveransen. Politiet jobber alltid etter flere hypoteser, og én av teoriene kan være at dette ikke var ment for Norge og det norske markedet, med bakgrunn i mengde og størrelse - men også noe annen informasjon, sier hun.

Politiet innleder nå samarbeid med andre land i Europa for blant annet å se om beslaget har tilknytning til andre store beslag, informerer Metlid.

Hun ønsker ikke å svare på om politiet har konkrete navn eller kriminelle miljø på blokka.

- Har du tapt over 800 kilo kokain, så er det nok en ganske alvorlig situasjon for de som står bak. Det er også bakgrunnen for at vi går ut i kveld. Det er en melding til alle bakmenn og kriminelle nettverk som står bak, sier Metlid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer