Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Største krise siden 2. verdenskrig

Men danskene mener likevel deres regjering har opptrådt fornuftig i striden om Muhammed-karikaturene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Oppstyret rundt Muhammed-karikaturene er Danmarks største utenrikspolitiske krise siden 2. verdenskrig.

Det uttalte Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen til en gruppe journalister i dag.


Statsministeren kaller det å løse krisen for «en formidabel oppgave», ifølge AP.

Nektet å snakke

I de voldsomme protestene mot Norge, Danmark og andre europeiske land der muslimer over hele verden har deltatt de siste ukene, er det Danmark som har fått den skarpeste kritikken.

Fogh Rasmussen har fått blant annet blitt kritisert fordi han i den første tiden etter at Jyllands-Posten publiserte tegningene i fjor høst nektet å snakke med utenlandske ambassadører og danske muslimske organisasjoner.

- Denne uken ble forskjellen mellom den danske og norske regjeringen oppsiktsvekkende tydelig. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen har siden september, da Jyllands-posten trykket 12 Muhammed-tegninger, nektet å møte ti ambassadører fra islamske land som ba om en samtale. Da norske Magazinet gjorde det samme, gikk derimot Jonas Gahr Støre i gang med å instruere norske ambassader i Midtøsten i hvordan beklage at muslimer føler seg krenket, skrev Lena Lindgren i Morgenbladet i en kommentar 3. februar.

Nå har den danske regjeringen måttet ta protestene på alvor. De driver utstrakt diplomatisk virksomhet for å forsøke å stoppe krisen.

VOLDSOMME PROTESTER: Over hele den miuslimske verden protesteres det mot Danmark. Foto: Scanpix
VOLDSOMME PROTESTER: Over hele den miuslimske verden protesteres det mot Danmark. Foto: Scanpix Vis mer

Feilinformasjon

Opposisjonen i dansk politikk har de siste dagene beskyldt regjeringen for feilinformasjon.

Grunnen er at utenriksmminister Per Stig Møller skal ha fått Fogh Rasmussen til å hevde at regjeringen hadde deltatt i samtaler med utenlandske ambasadører om Muhammed-tegningene, mens møtet i virkeligheten handlet om helt andre ting.

Per Stig Møller har i dag erkjent at han feilinformerte statsministeren i saken.

Det skal likevel ikke være snakk om noen regjeringskrise. Fremdeles har regjeringen støtte fra Dansk Folkeparti, og er dermed utenfor fare.

Fornøyde med håndteringen

Danskene mener tross alt at deres regjering har håndtert saken ganske godt. I en meningsmåling i den danske avisen Politiken sier over 70 prosent av de spurte at de mener utenriksminister Per Stig Møller har gjort en god jobb i Muhammed-saken, mens Fogh Rasmussen får støtte av 60 prosent.

Den omstridte imamen Akmad Abu Laban, som leder Islamisk Trossamfund, får minst tillit av alle: Bare 2,6 prosent av de spurte har en positiv vurdering av hans håndtering av saken.

Laban påstås å ha vært drivkraften bak den internasjonale kampanjen mot Danmark i den arabiske verden.

Den mest populære er likevel den radikale politikeren Naser Khader. Han får støtte fra mer enn 85 prosent av de spurte.

Khader, som selv har innvandrerbakgrunn og har startet et nettverk for demokratiske muslimer, har markert seg blant annet ved å kritisere de konservative imamene i landet.

- Et flertall av muslimene her i landet ønsker ro om tegningene, men blant imamene blir saken om Jyllands-Postens tegninger brukt til å markere seg som den mest rettroende. Det er simpelthen en kamp om islamske sjeler i Danmark, sier Khader til Politiken.

Ikke ro

Men dansk tilfredshet med egne politikere ser ikke ut til å stoppe krisen.

I går demonstrerte barn helt ned i fireårsalderen på Vestbredden, og  i dag ble to mennesker skutt i de voldsomste protestene hittil i Pakistan.

VERSTE KRISE SIDEN 2. VERDENSKRIG: Den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen står overfor en formidabel oppgave.
BESKYLDT FOR Å HA STARTET PROTESTENE: Imam Akmad Abu Laban.
ENORMT POPULÆR: Den radikale politikeren Naser Khader.
MÅTTE INNRØMME FEILINFORMASJON: Utenriksminister Per Stig Møller tirsdag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling