Største luftangrep siden krigen startet

1500 soldater deltar i angrepet på Samarra i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): USA er igang med det største luftangrepet siden 2003. Den amerikanske hæren bekrefter angrepet nordøst for Samarra ifølge AP.

1500 amerikanske og irakiske soldater deltar i angrepet. Mer enn 50 fly og over 200 kjøretøy brukes i angrepet.

Minst 800 av soldatene er irakere, i følge Pentagon. Bakgrunnen for dette er irakerne lettere kommer i kontakt med befolkningen. Dermed blir det enklere å se hvem som er opprører.

Vil vare i flere dager

Hensikten med angrepet skal være å få ryddet et mistenkelig opprørsområde nordøst for Samarra som ligger 95 kilometer nord for Bagdad.

Den amerikanske hæren regner med at angrepet vil vare i flere dager.

Angrepet startet bare timer før Iraks nye parlament ble tatt i ed og hadde sitt første møte. Møtet varte kun i 40 minutter før det ble stoppet.

Mennesker som befinner seg i området kunne høre store eksplosjoner i det fjerne. Amerikanske styrker sprenger installasjoner de mener blir brukt som tilholdssteder for opprørere eller som våpenlagre.

OPERATION SWARMER: Det største angrepet siden krigen i 2003. Foto: Scanpix
OPERATION SWARMER: Det største angrepet siden krigen i 2003. Foto: Scanpix Vis mer

Operation Swarmer

Angrepet, Operation Swarmer, startet med et kombinert luft- og bakkeangrep for å isolere området.

Området hvor angrepet pågår er en stor del av det såkalte Sunnitrianglet hvor opprørere har vært aktive siden invasjonen for tre år siden. Det var i dette området Saddam Hussein ble fanget, like ved provinshovedstaden Tikrit.

Talsmann for det irakiske fellesoperative koordinasjonssentret ved Dowr, Wagas al-Juwanya, sier til AP at det fins ukjente bevæpnede menn i området.

- De dreper og kidnapper politifolk, soldater og sivile.

Funnet skjulesteder

Mens dag èn av angrepet nærmer seg slutten, melder den amerikanske hær om funn av skjulesteder.

Flere skjulesteder for våpen, eksplosiver og materiale for å lage bomber er nå i den amerikanske hærens varetekt, ifølge AP.

Det er foreløbig ikke kjent om noen er drept eller skadd som følge av det massive angrepet. Det er heller ikke kjent om amerikanske styrker har åpnet ild, eller om opprørerne har besvart angrepet.

41 personer skal ha blitt arrestert ifølge Pentagon.

Fire landsbyer

Ifølge folk som bor i området, er angrepet konsentrert rundt fire landsbyer: Jillam, Mamlaha, Banat Hassan og Bukaddou, som ligger rundt 30 kilometer fra Samarra i Salahuddinprovinsen.

Hoshyar Zebari, midlertidig utenriksminister i Irak, sier at angrepet er nødvendig for å forhindre at opprørerne får en sterk befestning i området, lik den de hadde i Fallujah.

- Etter Fallujah og andre vellykkede operasjoner  ved den syriske grensen, har mange av opprørerne flyttet til områder nærmere Bagdad. De må trekkes opp med roten, sier Zebari til CNN.

I februar ble den gyldne moske i Samarra bombet. Moskeen var en av sjiamuslimenes viktigste helligdommer i Irak. Dette utløste en rekke angrep hvor hundrevis ble drept.

BBC melder at angrepet også kan ha politiske motiver.

Pentagon ønsker å vise at amerikanske og irakiske styrker kan samarbeide.

<B>FØR ANGREPET:</B> Helikoptene som brukes i Operation Swarmer.