Største månedlige fall på åtte år

Summen av flere dårlige målinger i det siste er et tydelig varsel, mener Jens Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeiderpartiet opplever et kraftig fall på en ny meningsmåling gjort av Sentio for Dagens Næringsliv.

Ikke siden august 2000 har partiets oppslutning falt så mye på en måned, skriver avisa.

Målingen viser en oppslutning om partiet på 23,9 prosent, noe som ville gitt partiet 45 representanter på Stortinget - seksten færre enn partiet har i dag.

- Meningsmålinger spriker, men vi har nå hatt flere dårlige målinger, og det er et tydelig varsel. Det må vi ta på alvor. Samtidig kan vi ikke styre landet etter svingende meningsmålinger. Vi må gjøre det vi har lovet velgerne, sier statsminister Jens Stoltenberg til Dagens Næringsliv.

Trues av Høyre og Frp

Fremskrittspartiet er klart størst på målingen og går fram 1,3 prosentpoeng. 29,3 prosent av de spurte sier de ville stemt på partiet om det var stortingsvalg nå. Høyre gjør også en god måling med støtte fra 17,9 prosent av velgerne, en framgang på 0,9 prosentpoeng. Arbeiderpartiet lekker kraftig til disse to partiene, men først og fremst til hjemmesittergruppen.

Målingen viser at Høyre og Frp bare mangler ett mandat på å oppnå rent flertall på Stortinget.

SV går tilbake 0,2 prosentpoeng til 7,1 prosent, mens Senterpartiet går fram 0,5 prosentpoeng til 5,2 prosent. Til sammen ville de tre rødgrønne partiene fått 65 mandater på Stortinget om man legger denne målingen til grunn. Det er 20 færre enn det som behøves for å få flertall på Stortinget.

Største månedlige fall på åtte år

Kristelig Folkeparti har støtte fra 6,5 prosent, en framgang på 1,3 prosentpoeng, mens Venstre står på stedet hvil med 5,2 prosent av velgerne i ryggen, ifølge NTB.

Har bensinprisene betydning?

Den siste tida har ikke vært preget av gode saker for verken Arbeiderpartiet eller regjeringen.

De økte ensinprisene har vært en av tingene folk har protestert mot. Andre saker som ikke har vært positive er blant annet lærerstreiken, sykehotellsaken på Rikshospitalet og lønnsoppgjøret for bøndene, som skapte uenighet innad i regjeringen. I går uttalte Åslaug Haga at det var nære på at det ble regjeringskrise i mai.

Sommeren 2000 falt Arbeiderpartiet også kraftig på grunn av stor misnøye med bensinprisene.

- Jeg forstår at mange reagerer på bensinprisen, men det er viktig å understreke at de økte bensinprisene skyldes at råoljeprisen har gått opp, og ikke regjeringens politikk. Og økningen av bensinavgiften er en del av et klimaforlik som seks partier står bak, sier Stoltenberg til avisa.

Les også: Bensinprisen gir Siv turbofart hos velgerne.

FALLER: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet tar et kraftig tilbakesteg på en meningsmåling utført av Sentio for Dagens Næringsliv. - Flere dårlige målinger er en tydelig advarsel, mener Stoltenberg. Foto: JAQUES HVISTENDAL/DAGBLADET
FALLER: Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet tar et kraftig tilbakesteg på en meningsmåling utført av Sentio for Dagens Næringsliv. - Flere dårlige målinger er en tydelig advarsel, mener Stoltenberg. Foto: JAQUES HVISTENDAL/DAGBLADET Vis mer