Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

– Største miljøsvik siden Alta

Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er sint på energiminister Odd Roger Enoksen, som nå vil tillate gasskraftverk på Skogn uten CO2-rensing fra første dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er det største miljøsviket siden Alta-saken for 25 år siden, sier Haltbrekken til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han reagerer kraftig på at energiministeren vil tillate at «et sterkt forurensende» gasskraftverk startes opp på Skogn i Nord-Trøndelag lenge etter at miljøvennlig gasskraftverk er på plass på Kårstø i Rogaland.

– Jeg vil minne den rødgrønne regjeringen om at det er valg i 2009, sier Haltbrekken. Han hevder at både Sp og SV vil få store problemer dersom gasskraftverket på Skogn starter opp uten CO-rensing fra dag én.

Forlenget konsesjon

I april forlenget regjeringen konsesjonstiden for Skogn-prosjektet uten at det ble stilt noen nye krav i konsesjonsbestemmelsene.

– Det innebærer at regjeringen skal bidra til CO2-håndtering også på Skogn, men om det vil være på plass fra dag en kommer an på hvor raskt vi får rensing på plass, sa Enoksen til NRK radio onsdag morgen. Et anlegg på Skogn på startes opp innen januar 2012 for ikke å miste konsesjonen.

Fra dag en

I erklæringen fra Soria Moria lover regjeringen «å bidra til CO2-fjerning» ved gasskraftverket i Skogn.

– Dette må bety CO2-rensing fra dag en. Det var dette som skilte Soria Moria fra Sem-erklæringen til Bondevik II-regjeringen. Her skrev Stoltenberg II-regjeringen seg inn med gullskrift i miljøhistorien, men dersom regjeringen stiller seg bak Enoksen er det ikke engang verdig å bruke sprittusj, sier Haltbrekken. Han minner Enoksen om at Bondevik I-regjeringen gikk av på motstanden mot sterkt forurensende gasskraftverk på blant annet Skogn.

Møre bedre

– Enoksen var statsråd i den regjeringen, sier Haltbrekken. Han mener at hvis det først skal bygges et gasskraftverk i Midt-Norge, så vil det være mest miljøvennlig å plassere det i Møre og Romsdal. Det vil gi nærhet både til gassen og de største forbrukerne av elkraft i regionen.

Også lederen i Natur og ungdom reagerer kraftig på Enoksens uttalelser.

– Dersom regjeringen godtar bygging av et forurensende gasskraftverk på Skogn, så vil den ha løpt fra det viktigste miljøløftet i Soria Moria-erklæringen, sier Bård Lahn i Natur og Ungdom.

(ANB)