Største oljetank på Green Ålesund er tømt

Den største av de tre hovedtankene på det forliste fryseskipet «Green Ålesund» er tømt for olje. Tømminga fortsetter hele jula med det nye turboaggregatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kveld tok Riise Underwater Engineering i bruk et kraftigere aggregat for å pumpe olje fra «Green Ålesund» nord for Haugesund.

- Vi pumper nå 8-9 tonn i timen, og etter beregningene skal tank nummer fem, den største tanken, være tom klokken 8.00 mandag morgen, sier dykker Jan Borgen i Riise Underwater Engineering til NTB.

Ved 19.00-tiden søndag var det fortsatt usikkert om aggregatet ville gjøre det mulig å tømme oljetankene om bord i fryseskipet raskere. Ved 24.00 tiden søndag var det pumpet ut over 110 tonn olje.

- Forholdene ligger godt til rette, og vi har ikke hatt noen stopp i produksjonen. De andre tankene er klargjorte, og det er bare å flytte utstyret over til neste tank, sier Borgen.

Pumpemannskapene skal tømme tre hovedtanker på henholdsvis 150, 140 og 120 tonn olje. I tillegg kommer to smøroljetanker samt to mindre tanker på 25 tonn olje hver. Disse tankene ligger vanskelig til i maskinrommet.

Riise Underwater Engineering startet ved 14-tiden lørdag å pumpe olje fra skipet. Oljen var seigere enn forventet, derfor vil pumpingen ta lengre tid enn planlagt.

SFT er optimistisk i forhold til mulighetene til å få tømt vraket for olje. Det er daglig flyovervåking i området og høy oljevernberedskap rundt havaristen, opplyser SFT.

«Green Ålesund» sank 15. desember etter å ha grunnstøtt ved Bleivik nord for Haugesund. Mannskapet på 16 måtte reddes med helikopter, men ingen ble skadd.

(NTB)