Største ras i Veslemannen på fem år

Sjefsgeolog tror store deler av Veslemannen har rast ut.

SE RASET: Her raser Veslemannen. Geolog Einar Anda sier til Dagbladet at det er det største skredet på fem år. Video: NRK Vis mer

Til tross for utallige meldinger om rasfare og evakuerte naboer til Veslemannen i Rauma i Møre og Romsdal, er det sjelden det skjer store endringer i fjellet.

Torsdag kveld kom imidlertid det største raset på fem år.

- Det ser ut som at store deler av Veslemannen har gått ut, inkludert deler av Spiret, sier NVE-geolog Lars Harald Blikra til Dagbladet.

Blikra er seksjonssjef for fjellskredovervåkingen i NVE, og har fulgt utviklinga i Veslemannen over mange år.

SE TV: Direkte fra Mannen. Video: NRK Vis mer Vis mer

- Jubel i taket

Torsdag kveld har han sett fjellpartiets bevegelser gjennom webkamera, og forteller om følgende reaksjon på kveldens rekordras:

- Det var en befriende følelse. Det var jubel i taket blant geologene, sier en lattermild Blikra.

Han utdyper:

- Jeg er mest glad for de som er evakuert. Endelig ser det ut til at vi er kvitt problemet for dem. Det er absolutt det viktigste.

Da farenivået for Veslemannen ble satt til rødt i juli, skrev Dagbladet at det var ni beboere under fjellet som måtte evakuere.

STØVSKY: Bildet fra fjellområdet Mannen i Rauma torsdag kveld viser støvskyen etter rekordskredet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
STØVSKY: Bildet fra fjellområdet Mannen i Rauma torsdag kveld viser støvskyen etter rekordskredet. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

Nedbør trigget bevegelser

Ifølge Lars Harald Blikra var det ikke uventet at store deler av fjellet raste ut torsdag kveld.

- Vi har sett i hele dag at hastigheten har økt. Fjellet har bevegd seg som ett parti, inkludert fronten som har vært litt seig.

Nedbrytingen av Veslemannen har skjedd over mange år, men det var nattens nedbør som trigget de store bevegelsene i fjellpartiet.

- Når bevegelsene først begynner å akselerere er det ingen vei tilbake.

Ifølge sjefsgeologen får de nok å gjøre når dagslyset melder seg fredag.

- Vi må sjekke opp området og se om det er noe igjen av Veslemannen. Det er sikkert litt småtterier igjen, men det ser ut som om mye er gått.

BLIR FOR MYE: Da ordføreren i Rauma kommune ble intervjuet etter raset på Veslemannen, brøt han sammen i tårer. Video med tillatelse: NRK Vis mer

Nettstedet Har Mannen falt? har i lang tid vist ordet «NEI». Torsdag kveld er svaret endret til «TJA», med følgende kommentar:

- Jada jada, Veslemannen, men la gå.

Like før klokka 23 forteller vakthavende geolog Ingrid Skrede at det fortsatt går noen steinsprang oppe i Veslemannen-området.

- Hva kan du si om omfanget av kveldens skred?

- Det ligger kanskje litt igjen, men det må vi nesten se i morgen tidlig.

EKSPERT: NVE-geolog Lars Harald Blikra (til venstre) har fulgt Veslemannen tett de siste åra. Her med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
EKSPERT: NVE-geolog Lars Harald Blikra (til venstre) har fulgt Veslemannen tett de siste åra. Her med Rauma-ordfører Lars Olav Hustad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Tror Spiret har rast

- Det er nok det største skredet siden vi startet overvåkninga av fjellet i 2014.

Det sier geolog Einar Anda til Dagbladet torsdag kveld, få minutter etter at skredet har gått.

Også Anda har observert bevegelsene i fjellmassen gjennom webkamera.

Han er rimelig sikker på at det er Spiret, en stor frontformasjon på Veslemannen, som nå har rast ut.

- Spiret er en 30-40 meter høy søyle som har stått i fronten og hatt en stabiliserende funksjon, sier geologen.

Siden klokka 18 har det gått mellom ti og femten skred fra Veslemannen.

TIMELAPSE: Slik så raset på Veslemannen ut - på 32 sekunder. Video: NTB Scanpix Vis mer

Nye undersøkelser i morgen

Anda forteller at rekordskredet har virvlet opp en støvsky i området.

- Nøyaktig hvor stort skredet er, må vi få sjekket opp. Det får vi nok først gjort i morgen når det er skikkelig dagslys.

- Du sier at Spiret har hatt en stabiliserende funksjon. Hvilke konsekvenser kan det få for resten av Veslemannen dersom det er Spiret som har rast ut nå?

- Vi får se hva som skjer, sier Anda.

Store bevegelser

Torsdag er det to-tre ganger så raske bevegelser i fjellpartiet Veslemannen sammenlignet med dagen før.

HAR FULGT MED: Vakthavende geolog i NVE, Einar Anda, har fulgt kveldens bevegelser i Veslemannen tett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR FULGT MED: Vakthavende geolog i NVE, Einar Anda, har fulgt kveldens bevegelser i Veslemannen tett. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Dagbladet skrev tidligere torsdag at det er de største bevegelsene som har vært i fjellpartiet. Det er den nedre delen av fjellets bevegelser som er kritisk - og som kan føre til at hele fjellet raser.

Allerede i går opplyste NVE at det er sannsynlig at fjellet vil rase i nærmeste framtid, og nå er bevegelsene dobbelt så raske.

Farenivået på Veslemannen har vært rødt siden fredag. Da ble beboerne under fjellpartiet evakuert for 16. gang.