Største rentekutt siden '83?

Dersom den amerikanske sentralbanken kutter renten med 75 basispunkter i dagens møte, vil det bli det største enkeltvise rentekutt siden 1983.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle venter nå at sentralbanksjef Alan Greenspan i Federal Reserve vil kutte 50 basispunkter på rentemøtet senere i dag. I løpet av forrige uke var det stadig flere som ventet et rentekutt på 75 basispunkter, eller 0,75 prosentpoeng. Før helgen var det om lag 75 prosent sannsynlighet for rentekutt i denne størrelsesorden.

Dersom sentralbanken kutter renten med 0,75 prosentpoeng vil det være det største enkeltvise rentekuttet siden 1983.

I denne fasen av den økonomiske utviklingen i USA er sentralbankens beslutning svært viktig ettersom amerikanerne har tapt enorme summer på kursfallet på børsene.

- Folks velstand er mye mer knyttet til aksjemarkedet i dag enn tidligere, opplyser sjeføkonom Bruce Steinberg i den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch til Bloomberg.

Steinberg estimerer at 3.700 milliarder dollar, eller ufattelige 33.670 milliarder norske kroner har forsvunnet i det amerikanske aksjemarkedet siden slutten av 1999

- Fed er ikke interessert i at det skal se ut som sentralbanken forsøker å ankre opp aksjemarkedet. Men sentralbankens jobb er å ankre opp økonomien, og hvis aksjekursene fortsetter å falle, vil det bli reelle økonomiske konsekvenser ettersom både tilliten (til den økonomiske utviklingen, red.anm.) blant bedrifter og forbrukere samt forbruket faller, fortsetter Steinberg.

Sist gang Federal Reserve endret renten med 75 basispunkter var 15. november 1994, men den gang satte sentralbanken renten opp fra 4,75 til 5,50 prosent. Dersom Fed kutter renten med 75 basispunkter for første gang siden 1983 vil det bringe renten ned til nettopp nivået rett før dette historiske rentehoppet. Hittil i år har Federal Reserve kuttet renten i to omganger á 0,50 prosentpoeng til 5,50 prosent.

Dagens Næringsliv skriver I dag at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs nå mener det er 35-40 prosent for nedgang. Dette kommer få dager etter at "orakelet" Abby Joseph Cohen spådde en oppgang for S&P 500-indeksen. En rekke eksperter vil nok hilse gårsdagens notat fra Goldman Sachs med "velkommen etter". Allerede i oktober i fjor spådde Deutsche Bank en kraftig nedtur og uttrykte uro for en finanskrise. Den tyske banken gjentok deler av sine advarsler i januar. I forrige uke gikk Deutsche Bank ut og spådde ytterligere nedtur. I januar spådde også toppøkonomen Stephen Roach i Morgan Stanley en 45 prosent sannsynlighet for en global resesjon.

Dagens Næringsliv har med andre ord trukket frem en av de siste optimister i sitt hovedoppslag tirsdag. Nå som også Goldman Sachs har blitt pessimist, kan det jo bære bud om at det er lite nedside igjen.

Alan Greenspan vil i stor grad bestemme den videre retning...