Jens Stoltenberg

- Største sikkerhetstrussel på flere tiår

Natos forsvarsministere møtes for å diskutere Natos sikkerhet i lyst av Ukraina-krigen.

Foto: Valeria Mongelli / AFP / NTB
Foto: Valeria Mongelli / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Onsdag og torsdag 15. og 16. juni arrangerer Nato et toppmøte med medlemslandenes forsvarsministere. Generalsekretær i forsvarsalliansen, Jens Stoltenberg, møtte pressen i forkant av møtet.

Der åpnet han med å gå hardt ut mot Russlands invasjon av Ukraina.

- Russlands invasjon av Ukraina er vår største sikkerhetstrussel på flere tiår, sier Stoltenberg.

Et viktig tema på ukas forsvarsministermøte i Brussel vil være den militære tilpasningen i Nato, sett i lys av den pågående krigen i Ukraina.

- Må styrke Nato

- I denne litt farligere verdenen trenger vi å gjøre Nato sterkere. Det skal vi gjøre denne uka i møtet med alliansens forsvarsministere, fortsetter generalsekretæren.

Stoltenberg understreker at Nato-landene er forpliktet til å bistå Ukraina med våpen. Denne bistanden vil også være tema under møtene de neste dagene.

- Jeg forventer at vi vil komme fram til en stor Ukraina-pakke for å hjelpe dem i krigen.

Pakken vil, ifølge Nato-sjefen, innebære hjelp til Ukraina med å skifte ut gammelt militært utstyr med nytt utstyr i Nato-standard.

MØTTES: Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg møtte den amerikanske presidenten Joe Biden for samtaler om krigen i Ukraina. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet. Foto: Nato Vis mer

Invitert Zelenskyj

Om to uker skal Natos Madrid-toppmøte gå av staben i den spanske hovedstaden.

Dit har generalsekretæren invitert Ukrainske representanter, blant dem president Volodymyr Zelenskyj for å delta i diskusjonene om videre støtte til landet.

- Ukraina er i en kritisk situasjon. Derfor haster det med å få fortgang i prosessen med å sende moderne våpen, sa Stoltenberg.

Natos opptrapping i øst var også en gjennomgående tema under pressekonferansen. Allerede har flere Nato-land doblet sin tilstedeværelse militært i for eksempel de baltiske landene og Polen.

Denne opptrappingen vil fortsette, ifølge Stoltenberg.

- Vi har allerede økt styrkene våre i øst. Nå vil vi utvide enda mer, sier han, og legger til:

- I morgen vil Natos forsvarsministere diskutere sikkerheten i alliansen for å svare på nye sikkerhetstrusler.

TRØBBEL: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg fikk litt problemer da han talte under Verdens økonomiske forum i Davos 24. mai. Video: Reuters Vis mer

- Tar bekymringene på alvor

Under spørsmålsrunden fra salen dukker det opp spørsmål vedrørende den finske og svenske Nato-søknaden.

Alle Natos medlemsland må være enige for at alliansen skal ta inn nye medlemmer. Tyrkia har derimot uttrykt misnøye med at de to nordiske landene skal bli en del av alliansen.

Bakgrunnen er at Tyrkia mener Sverige og Finland støtter Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK). PKK står på både Tyrkias, EUs og USAs terrorliste.

Tidligere har Tyrkia gått ut med en rekke krav til Sverige før de vil godta Nato-søknaden.

- Bekymringene til Tyrkia må vi ta på alvor og diskutere sammen, sier Nato-sjef Stoltenberg.

Han understreker at også Nato-allierte definerer PKK som en terrororganisasjon.

Da det først ble kjent at de to nordiske landene ønsket å søke Nato-medlemskap uttrykte Stoltenberg at søknadsprosessen kunne vært fullført på rekordtid, og så positivt på å få landene inn i alliansen.

Under pressekonferansen innrømmer Stoltenberg at alliansen ikke var klar over innvendingene Tyrkia kom til å ha. Nå som det er et faktum, forteller han at det er noe de er nødt til å diskutere.

- Det er en berettiget bekymring fra Tyrkia, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer