Største solformørkelse på 60 år i dag: - Ikke glo på sola!

Slik følger du solformørkelsen der du bor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ / OSLO (Dagbladet): Det er duket for ukas store snakkis, når den største solformørkelsen på over 60 år skal kunne ses fra hele Norge i formiddag.

Hvorenn du skal oppholde deg i dag, mener matematiker og astronomiekspert Steinar Thorvaldsen i Tromsø at det er én ting som er viktigere enn alt annet: 

- Ikke glo på sola!

- Det må man være forsiktig med. Øyet reagerer med smerte, og tilpasser seg sola. Man må være forsiktig og bare se i korte glimt. Aller helst bør man skaffe seg beskyttelsesbriller.

Sammen med Thorvaldsen og en rekke andre eksperter, skoleelever og skuelystne skal Dagbladet holde direktesending mens solformørkelsen skjer til ulike tidspunkter gjennom hele formiddagen i dag. 

Vi går live fra Solobservatoriet på Harestua i Oppland, Vitensenteret i Tromsø, vårt studio i Oslo - og vi sender direktebilder fra Longyearbyen på Svalbard. 

Sendinga følger du direkte fra klokka 09.45 på db.no!

Slik beskyttet de seg før Har du ikke gått til anskaffelse av brillene med svart filter, kan du komme unna med et gammeldags triks; UiT-professor Thorvaldsens kjærringråd. 

- I gamledager brukte man sota glass. Folk tok et stearinlys, tente det og sota et glass på den ene sida. Da får man et fint filter. Eller så kan man bruke sveisebriller. Men ikke bruk vernebriller. Vanlige solbriller er også tvilsomt, sier Thorvaldsen.

Han har tidligere denne uka forklart hvordan astronomer helt ned til sekundet kan si når en solformørkelse skjer når.

Grunnen? Før satt man med et fem sider langt mattestykke for å finne ut når neste solformørkelse ville skje

GODT FORBEREDT: Svalbard i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
GODT FORBEREDT: Svalbard i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Det var svette og tårer, sier han om den saken. 

Det er imidlertid ingen grunn til å låse døra eller bli under dyna på fredag. 

- Folk har en tendens til å bli redde, men sola er ikke farligere på fredag enn til vanlig - det er som en vanlig påskedag. Den er nesten litt mildere på fredag, faktisk, men jeg vil absolutt anbefale folk å være varsomme og å ha på beskyttelsesbriller, sier han til Dagbladet.

LES OGSÅ: Solformørkelsen gjør at alt dyreliv stopper helt opp klokka 10.48 i Bergen. Klokka 11.08 stopper alt i Tromsø.

Her blir det best Har du mulighet til å velge akkurat hvor på fastlandet du bør befinne deg når solformørkelsen skjer på i dag, kan det være fint å vurdere Narvik. 

 SOLFORMØRKELSE:  Største på 60 år i dag. Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX .
SOLFORMØRKELSE: Største på 60 år i dag. Foto: Sara Johannessen / NTB SCANPIX . Vis mer

- Det er nok best, ifølge prognosene. Det kommer ellers litt lokale byger nordfra, så det må være litt fjell mellom bygene og der du skal være. Derfor er nok Narvik best, har han tidligere sagt.

Men kun på Svalbard skjer den totale solformørkelsen. Det er ytterst sjeldne saker.

Dagbladet følger solformørkelsen direkte gjennom hele dagen. Følg med på db.no!