Edderkopper i Australia

- Største vi har sett

Dette enorme eksemplaret av en traktedderkopp kan bite gjennom en menneskelig negl.

MEGAEDDERKOPP: Denne enorme traktedderkoppen har fått navnet «megaspider». Video: The Australian Reptile Park pressemelding Vis mer
Publisert

En enorm traktedderkopp med «hoggtenner» kraftige nok til å stikke hull på en fingernegl er blitt donert til et motgiftprogram i Australia.

«Megaspider»

Det melder The Australian Reptile Park i en pressemelding.

Fordi den er så enorm, har de ansatte ved reptilparken gitt edderkoppen kallenavnet «megaspider».

Den måler hele åtte centimeter fra bein til bein, mens en gjennomsnittlig traktedderkopp til sammenlikning er mellom en til fem centimeter.

De kraftige hoggtennene skal være nesten to centimeter lange.

- Unormalt stor

Traktedderkoppene er en samlebetegnelse for en familie edderkopper (Atracidae) som alle er hjemmehørende i Australia.

Noen av traktedderkoppene har gift som er farlig for mennesker. Bitt fra seks av artene har ført til alvorlige skader hos ofrene, ifølge Wikipedia.

UNORMALT STOR: Ifølge Michael Tate, som er ansvarlig for utdanning i reptilparken, er dette eksemplaret av traktedderkoppen unormalt stor. Foto: The Australian Reptile Park
UNORMALT STOR: Ifølge Michael Tate, som er ansvarlig for utdanning i reptilparken, er dette eksemplaret av traktedderkoppen unormalt stor. Foto: The Australian Reptile Park Vis mer

Bitt fra to av artene (Atrax robustus og Hadronyche formidabilis) er potensielt dødelige, men ingen dødsfall skal ha forekommet etter at man fikk på plass moderne førstehjelp og motgift.

- På mine 30+ år i parken har jeg aldri sett en traktedderkopp som er så stor, sier Michael Tate, som er ansvarlig for utdanning i reptilparken.

Traktedderkoppen trives spesielt godt i ekstremt fuktig vær, og de siste dagers regnvær i Australia gir den perfekte leveforhold.

- Hun er unormalt stor. Hvis vi kan få publikum til å levere inn flere edderkopper som henne, så vil det føre til at flere liv blir reddet på grunn av den enorme mengden gift de kan produsere, legger Tate til.

Skaper overskrifter

Selv om traktedderkoppen er gigantisk, er den slett ikke den største som er å finne i Australia.

OVERALT: Det er ikke lett å ha edderkoppfobi i Australia nå om dagen. Reporter: Agusta Magnusdottir. Video: AP. Vis mer

Den tittelen tilhører nemlig en tarantell-art med navn Selenocosmia crassipes, ifølge Australian Museum.

Arten forekommer nord i Australia, og kan vokse seg til en kroppslengde på seks centimeter - med en lengde på hele 16 centimeter fra bein til bein. Altså dobbelt så stor som «megaspider».

ÅTTE CENTIMETER: «Megaspider» (bildet) måler åtte centimeter fra bein til bein, men har ingenting å måle seg mot plystre-tarantellen - som kan bli 16 centimeter! Foto: The Australian Reptile Park
ÅTTE CENTIMETER: «Megaspider» (bildet) måler åtte centimeter fra bein til bein, men har ingenting å måle seg mot plystre-tarantellen - som kan bli 16 centimeter! Foto: The Australian Reptile Park Vis mer

Denne store tarantellen har fått kallenavnet «plystre-edderkopp», fordi den lager en helt spesiell lyd når den blir provosert, ifølge Wikipedia.

Edderkoppen som nå skaper overskrifter over hele verden, kom til reptilparken som en del av en ukentlig innsamling fra en rekke leveringspunkter rundt kystområdet fra Sydney i sør og Newcastle i nord.

- Folk kan levere inn alle edderkopper de har samlet inn til reptilparken. Men hvis de ikke kan komme til oss, så har vi leveringssoner oppover kysten fra Sydney til Newcastle, opplyser Tate, og fortsetter:

KJEMPEKRYP: En såkalt huntsman edderkopp bestemte seg for å invadere en bil i Sydney, Australia. Vis mer

- Vi tilbyr alle fasiliteter med et sikkerhetssett som man kan oppbevare edderkoppene i, helt til reptilparken kan komme og hente dem.

Kom i Tupperware-boks

Edderkoppen skal ha blitt levert i en Tupperware-boks uten noen merking. Derfor er det umulig for ekspertene å si hvor den kommer fra.

Nå er de ansatte i reptilparken gira på å finne ut hvor edderkoppen kom fra, i håp om å finne flere «massive» edderkopper som denne.

ENKLE KNEP: Vil du absolutt ikke ha nyttedyret i hus, finnes det noen enkle grep du kan gjøre for å få den til å snu i døra. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Edderkoppene som leveres inn blir melket for gift, som de ansatte deretter gjør om til motgift.

The Australian Reptile Park opplyser at de er alene i Australia om å melke traktedderkopper for rå gift, for så å gjøre det om til livreddende motgift.

De skal også være de eneste som leverer gift fra landlevende slanger til motgiftproduksjon.

Man estimerer at giftprogrammet redder opptil 300 australske liv i året, og at det har reddet så mange som 25 000 liv siden oppstarten på 50-tallet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer