Storstilt angrep flere steder i Afghanistan

Parlamentsbygget, Nato-hovedkvarteret, ambassader og hotell er blant målene som er blitt angrepet søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Minst sju eksplosjoner skal ha rystet området, i tillegg til skyting. Det meldes også om skyting andre steder i Afghanistan.

Talibans talsmann i Afghanistan, Zabihullah Mujahid, sier til Reuters at dette bare er starten på en rekke angrep som vil finne sted fremover.

Mujahid legger også til at dagens angrep har vært planlagt i flere måneder.

Ifølge AFP skal flere angripere ha tatt seg inn i parlamentsbygget i Kabul. Flyplassen i Jalalabad, øst i Afghanistan, skal også være under angrep av selvmordsbombere.

Reuters melder om at det skytes raketter mot parlamentsbygget og russlands ambassade. Det meldes også om at det ryker fra den tyske ambassaden.

RØYK: En soldat løper ved en base i nærheten av Jalalabad i Afghanistan. I bakgrunnen er det tykk røyk etter kampene.Foto: Reuters
RØYK: En soldat løper ved en base i nærheten av Jalalabad i Afghanistan. I bakgrunnen er det tykk røyk etter kampene.Foto: Reuters Vis mer

Utenriksminister Jonas Gahr støre skriver på Twitter at ingen nordmenn er skadd.

- Angrep mot ulike mål i Kabul, vi følger tett, norske er i sikkerhet, skriver han.

Minst to drept Ifølge Sediq Sediqi, talsmann innenriksdepartementet i Afghanistan, har to selvmordsbombere blitt drept av afghanske sikkerhetsstyrker.

Ifølge kildene til en nyhetsreporter fra DPA, Hares Kakar, og the Guardians Kabul-kontor skal Taliban ha tatt på seg ansvaret for angrepene.

Storstilt aksjon
Angrepene skal ha vært rettet mot blant annet ISAFs hovedkontor, parlamentsbygget og de diplomatiske byggene i nærheten. Ifølge politiet har også væpnede personer beleiret seg i et hotell i Kabul, melder CNN.

Væpna selvmordsbombere skal ha tatt seg inn i NATOs hovedkvarter.

Ifølge Reuters skal Taliban også ha varslet at det foregår angrep andre steder i landet. Pakita - og Logar-provinsene under angrep.

Forsvaret i beredskap Ifølge John Wendle, som jobber for Time magazine, skal norske spesialstyrker være på plass.- Det er stille nå. Norske spesialstyrker og afghanske spesialstyrker har tatt plass i høyden og overvåker med skarpskyttere, skriver han på Twitter.

TAR OPPSTILLING: Styrker fra den afghanske hæren i Kabul. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai
TAR OPPSTILLING: Styrker fra den afghanske hæren i Kabul. Foto: AFP PHOTO/SHAH Marai Vis mer

Dette vil ikke forsvaret bekrefte.

- Våre spesialsoldaters oppdrag er å trene de afghanske styrkene, herunder være mentor under pågående angrep. Hvorvidt disse er i aksjon nå eller ikke vil jeg ikke kommentere, sier oberstløytnant Bent Ivan Myhre, forsvarssjefens talsmann, til Dagbladet.

Det norske forsvaret følger situasjonen nøye.

- Det jeg har fått vite er at det har vært et multiangrep mot hotell og ambassader i Kabul, men også andre steder i landet, sier presse- og informasjonsoffiser ved forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, til Dagbladet.

Det er norsk personell blant annet ved ISAF-hovedkvarteret som er nære angrepene.

 KAOS: Afghanske sikkerhetsstyrker prøver å få kontroll over situasjonen etter et storstilt kordinert angrep i hele Afghanistan søndag. Foto:   AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE
KAOS: Afghanske sikkerhetsstyrker prøver å få kontroll over situasjonen etter et storstilt kordinert angrep i hele Afghanistan søndag. Foto: AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE Vis mer

- De utstyrer seg med vest, skytevåpen og hjelmer. De har gode rutiner på slike situasjoner og øver på dette jevnlig, sier Moen. 

UD følger situasjonen
- Vi er klar over at det har vært angrep flere steder i Kabul søndag formiddag. Vi står i fortløpende kontakt med den norske ambassaden i byen. Ambassaden er ikke blitt beskutt, men de ivaretar sin egen sikkerhet på normal måte, sier Kjetil Elsebutangen, pressevakt i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere hvilke sikkerhetstiltak den norske ambassaden nå tar. UD har ikke mottatt meldinger om at nordmenn skal være skadd under dagens skyting i Kabul.

Ifølge øyenvitner brenner det også i et nybygd hotell som ligger inne på det strengt bevoktede området.
 

Uklar sammenheng Tidligere på søndagen kunngjorde afghanske myndigheter at minst 100 talibansoldater er satt ut av spill de siste par dagene. De er enten drept, såret eller tatt til fange i flere operasjoner rundt om i landet. Afghanske regjeringsstyrker har fått støtte fra ISAF-styrkene under operasjonene.

Det er ikke kjent om søndagens angrep i Kabul kan settes i sammenheng med operasjonen mot Taliban.

Det er uklart hvor mange som er drept og skadd.

 ANGREP: Raketter, granater og tunge automatvåpen skal ha blitt brukt i angrepene. Her er afghanske sikkerhetsstyrker på et av stedene i Kabul. Foto:  AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE
ANGREP: Raketter, granater og tunge automatvåpen skal ha blitt brukt i angrepene. Her er afghanske sikkerhetsstyrker på et av stedene i Kabul. Foto: AFP PHOTO/ JOHANNES EISELE Vis mer

Dagbladet kommer med mer.


RØYK: Det kommer røyk fra et av tårnene ved den britiske ambassaden. Foto: REUTERS/Omar Sobhani
RØYK: Det kommer røyk fra et av tårnene ved den britiske ambassaden. Foto: REUTERS/Omar Sobhani Vis mer