Trond Giske:

Storstilt Giske-verving

Arbeiderpartiets regelendring strupet Trond Giskes makt. I lukkede fora prøver Giskes mannskap nå å skaffe nok medlemmer i Trondheim.

ÅPNER FOR COMEBACK: Trond Giske har åpnet for comeback i rikspolitikken, etter å ha bygget opp Arbeiderpartiets største lokale lag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
ÅPNER FOR COMEBACK: Trond Giske har åpnet for comeback i rikspolitikken, etter å ha bygget opp Arbeiderpartiets største lokale lag. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Trond Giske forsvant fra rikspolitikken, bygget han opp et lokalt lag som ble Arbeiderpartiets største.

Giske åpnet nylig for et comeback i rikspolitikken. Men han har ikke fortalt hvordan.

Styret i Nidaros sosialdemokratisk forum har konkrete planer for hvordan lederen deres skal nå toppen igjen.

Det viser en gjennomgang av den lukkede Facebook-gruppa «Trond Giske tilbake i rikspolitikken». Gruppa har passert 8000 medlemmer.

Nidaros tar grep fordi Arbeiderpartiets nye vedtekter krever lokal tilhørighet.

Må vinne lokalt

«Skal vi få Trond opp og fram, må vi bli større. Også flere trondhjemmere» skriver Nidaros' styremedlem Heidi Leistad i et nylig publisert innlegg i gruppa.

«Han må først få flertall i kommune og fylke for å bli valgt videre», skriver hun i et annet innlegg.

Et annet styremedlem, Tommy Dahle, påpeker at det trengs flere medlemmer for å posisjonere Giske.

«Vi sammen vil da få større påvirkning og gjennomslag på politiske saker og individuelle posisjoner framover (les Trond Giske)» skriver han i gruppa.

Hilsen fra sjefen

Giske har gjort det tydelig overfor Dagbladet at han ikke selv står bak de store Facebook-sidene som er laget til støtte for han.

Nå har han lagt ut verveinformasjon i den lukkede gruppa.

«Vil du hjelpe meg, vil jeg veldig gjerne ha deg med i Nidaros! Det er det aller beste du kan gjøre for å gi støtte. Tusen takk til alle, hilsen Trond», skriver Giske i gruppa i oktober.

FORSVARER SEG: Dokumentarfilmen «Trond Giske - Makta rår» har norgespremiere 11. mars. Video: UpNorth Films Vis mer

Partilaget på Folkets hus i Trondheim er blitt en motpol til ledelsen på Youngstorget i Oslo. Under mottoet «trivelig og interessant» har Nidaros-laget snakket om løsninger på blant annet kraftpolitikk.

Kommentariatet har i flere år spurt seg hva Giske vil med all møtevirksomheten i fødebyen sin.

Den tidligere partinestlederen og statsråden sa nylig i VG at et comeback i rikspolitikken «kan være aktuelt».

DEN GANG DA: Trond Giske og Jonas Gahr Støre var begge statsråder i Stoltenberg-regjeringen i 2010. Foto: Terje Pedersen / ANB / All Over Press / NTB
DEN GANG DA: Trond Giske og Jonas Gahr Støre var begge statsråder i Stoltenberg-regjeringen i 2010. Foto: Terje Pedersen / ANB / All Over Press / NTB Vis mer

- Vet hva han gjør

«Jeg spurte Trond om han nå virkelig er klar for å kjempe seg tilbake. Han svarte: «Det kommer an på Nidaros SF, hvor mange medlemmer vi får og hva de ønsker» skriver Heidi Leistad i Facebook-gruppa.

Et gruppemedlem ber Giske være tydeligere til stede i gruppa. Styret forsikrer at han skal bli mer aktiv.

«Ja, men nå må vi la Trond styre dette. Han er ingen nybegynner og vet hva han gjør», svarer Leistad.

Vil ha 300 trondhjemmere

Trond Giske ønsker mandag ikke å kommentere saken.

Styremedlemmene hans forteller til Dagbladet at de har konkrete planer for å motvirke de nye reglene Ap har satt.

- Det er et mål og ønske om å få med 300 trondhjemmere til, sier styremedlem Tommy Dahle til Dagbladet.

STRITTET IMOT: Trond Giske motarbeidet partiets endringer i dette lagsmøtet i februar, men han tapte kampen og mistet innflytelse. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet
STRITTET IMOT: Trond Giske motarbeidet partiets endringer i dette lagsmøtet i februar, men han tapte kampen og mistet innflytelse. Foto: Magnus Kallelid / Dagbladet Vis mer

Partiet foretok i år en endring av vedtektene som sa at delegater på landsmøtet må representere stedet der de er bosatt. I praksis strupte det innflytelsen til Giske, som hadde halvparten av medlemmene sine utenfor Trondheim og Trøndelag.

- Det er veldig mange medlemmer i Nidaros som er fratatt sin stemme når den nye regelen ble vedtatt på landsmøtet. Trondhjemmerne vil også være en stemme for dem som har mistet sin, sier Dahle.

Om de når 300, settes et nytt mål, forteller han.

Ikke Giskes plan

Det er ikke Giske som står bak denne Facebook-mobiliseringen, understreker Heidi Leistad, styremedlem og arrangementsansvarlig i Nidaros.

- Overhodet ikke. Det er heller vi som overtaler han til å gå videre. Jeg vet ikke noe mer enn at Trond er i tenkeboksen, men jeg håper at et høyt medlemstall vil motivere han.

- Hvor ser du for deg at Giske skal ende opp? Statsminister?

- I dag har vi Jonas Gahr Støre som statsminister, og det forholder jeg meg til. Hva Trond ønsker, er vanskelig å si. Vi ønsker han tilbake i rikspolitikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer