Terje Johansen forsvunnet:

Storstilt savnetsøk: - Mysteriet enda større

Søket etter den savnede nordmannen resultatløst hundesøk ved Stockholm.

INGEN FORKLARING: Kriminalinspektør Lotta Thyni er ganske blank i forklaringer på hva som kan ha skjedd med Terje Johansen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
INGEN FORKLARING: Kriminalinspektør Lotta Thyni er ganske blank i forklaringer på hva som kan ha skjedd med Terje Johansen. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


MUSKÖ (Dagbladet): Hunder med den skarpeste luktesansen deltok i søk mandag til havs og på land etter den forsvunne nordmannen Terje Johansen.

En av politimennene i søket var han som fant Kim Wall i havet utenfor København etter drapet i ubåten til Peter Madsen 2017.

Men hundene markerte ikke for mistenkelig lukt eller andre spor etter Terje Johansen (61) i søket på og rundt den strategiske militærøya Muskö sør for Stockholm.

- Nå er mysteriet rundt forsvinningen blitt enda større. Snart et halvt år etter har det ikke kommet noen konkrete spor som kan gi en forklaring på hva som skjedde, sier kriminalinspektør Lotta Thyni i politiet i Stockholm til Dagbladet.

Og legger til:

- Både etterforskere og folk her ute har lett på kryss og tvers uten å finne noe svar på hvor han er blitt av eller hvorfor han havnet akkurat her. Politiet i Norge og Sverige er fortsatt interessert i tips, og vi håper det kan dukke opp noen spor nå som hytteeiere og feriefolk kommer hit.

FORSVUNNET: Norske Terje Johansen (61) forsvant sporløst i Sverige i begynnelsen av desember. Fremdeles er mysteriet uløst. Video: Viaplay Efterlyst Sverige Vis mer

Seks fastboende

For sist vinter, da den uforklarlige forsvinningen skjedde, var det bare seks fastboende i nabolaget til den stadig mer strategiske marinebasen ut mot Østersjøen:

MYSTERIET: Terje Johansen kjørte hjemmefra i Nykirke 30. november i fjor. Fotio: Privat.
MYSTERIET: Terje Johansen kjørte hjemmefra i Nykirke 30. november i fjor. Fotio: Privat. Vis mer

Det som er sikkert:

Terje Johansen dro hjemmefra Nykirke i Horten ved 10-tiden tirsdag 30. november, aleine i sin Isuzu pickup-bil.

Han tok Horten-Moss-ferja, passerte svenskegrensa i Ørje, og skulle etter planen svinge nordover på E45 i Grums for å kjøre til Arnøy i Troms og overta et hus han hadde kjøpt.

Det er også sikkert at han ikke svingte nordover i Grums, men kjørte rett fram mot Stockholm.

Telefonen er sporet til Karlstad, Södertälje og Lidingö og punkter nord for Stockholm samme kveld og natt..

DEN MYSTISKE ØYA: Innkjøringen til Muskö i Sveriges første undersjøiske tunnel. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
DEN MYSTISKE ØYA: Innkjøringen til Muskö i Sveriges første undersjøiske tunnel. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Så dukker den opp på Muskö 80 kilometer sør for Stockholm ved 17-tiden 1. desember. Bilen står fastkjørt i terrenget med Terje Johansens to mobiletelefoner, pc, tom lommebok og bankkort på setet i bilen.
(Saken fortsetter etter grafikken)

Der slutter også sporene. Og spørsmålstegnene er blitt større.

Elina Hansi og Linn Cederholm von Schmalensee jobber i Stockholm-politiet som digitale utredere - i dette tilfellet mer spesielt som telefonanalytikere.

Telefonanalytikere: - Bare kjente telefoner

De var med på den nye leterunden på Muskö mandag.

- Vi har fulgt forflytningen til de to telefonene og alle samtaler og meldinger inn og ute. Det har ikke vært noe overraskende å finne der, sier de to digitale telefonekspertene til Dagbladet.

DIGITALE SPORHUNDER: Linn Cederholm von Schmalensee (til venstre) og Elina Hansi i Stockholm-politiet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet.
DIGITALE SPORHUNDER: Linn Cederholm von Schmalensee (til venstre) og Elina Hansi i Stockholm-politiet. Foto: Øystein Andersen / Dagbladet. Vis mer

Hovedkonklusjonen: Det har bare vært kommunikasjon med norske telefoner, de fleste venner, bekjente og familie. Ingen svenske eller andre utenlandske abonnenter. Ingen på Muskö.

- De to siste telefonene 1. desember var klokka 17.28 med et familiemedlem og 20.21 med en nabo. Det var mange innkomne oppringninger til batteriet var flatt i vinterkulda 7. eller 8. desember. Alle var fra kjentfolk, sier de to telefonanalytikerne.

Ikke fremmed DNA

Politiet har heller ikke kommet nærmere noen forklaring på mysteriet:

  • det er ikke funnet DNA i bilen fra andre enn Terje Johansen selv
  • det har ikke vært innbrudd eller noe stjålet fra hytter og hus på øya
  • ikke funnet våpen i bilen
  • spørsmål rundt et bilskilt og en motorsag som manglet, er oppklart. De ble begge funnet like i nærheten av der bilen sto fast mot en fjellknaus.
  • det er ikke sett mer enn en person i bilen. Militær vaktmann på Muskö er «ganske sikker» på at det var Terje Johansen som kjørte dit. Han skal ha vært i god form.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer