Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Storstilt tvangssalg av aksjer på Oslo Børs

Børsen stuper. Har lånt inntil 90 prosent av aksjenes verdi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities er ikke i tvil om at det er mange investorer som har vært tvunget til å selge seg ut som følge av det voldsomme børsfallet i år. Han mener tvangssalget er så omfattende at det har påvirket utviklingen på Oslo Børs.

- Det finnes ingen oversikt over tvangssalg av aksjer på Oslo Børs, men det er en kvalifisert gjetning basert på to forhold, sier Myrseth til Dagbladet.no.

I dag falt aksjene på Oslo Børs med 3,29 prosent, og hovedindeksen endte på 411 poeng. Det har vært blodrødt siden toppen i november i fjor.

Selger uten minstepris

Han viser til at han kjenner markedet godt, snakker med mange og vet hva som foregår. Men det finnes også klare indikasjoner som alle kan følge med på.

- Det er flere aksjer som er solgt uten limit, altså uten minstepris. Det er et tegn på at dette er et tvangssalg, sier Myrseth.

Også rapporter fra Sverige støtter Myrseths utsagn. Det svenske meglerhuset Avanza, melder at de alene gjennomfører 500 tvangssalg daglig, som følge av høy belåningsgrad på fallende aksjekurser.

- På en normal børsdag er det rundt ti, sierr Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, til Dagens Industri.

TVANGSSELGER AKSJER I STOR STIL:  Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities mener tvangssalg av aksjer på Oslo Børs er så omfattende at det påvirker børsutviklingen.
TVANGSSELGER AKSJER I STOR STIL: Analysesjef Stig Myrseth i Orion Securities mener tvangssalg av aksjer på Oslo Børs er så omfattende at det påvirker børsutviklingen. Vis mer

Handler aksjer på kreditt

Myrseth i Orion Securities forklarer at alle meglerhus tilbyr kreditt, altså kjøpe av aksjer som er delvis lånefinansiert, og på enkelte aksjer holder det med ti prosent egenkapital.

- Nordnett krever nå 15 prosent egenkapital for kjøp av aksjer i Statoil Hydro. Den aksjen har falt 15 prosent den siste uka, sier Myrseth.

Analysesjefen viser også til at det mens det for få år tilbake var uvanlig å tilby kreditt for kjøp av aksjer, så tilbyr nå i hovedsak alle banker og meglerhus nå mulighet til å låne penger med sikkerhet i verdipapirer.

- Kundene låner av meglerhusene, som igjen låner av bankene, forklarer Myrseth.

Han mener at tvangssalget av aksjer har vært med og påvirket det kraftige fallet på Oslo Børs i år.

- Det har vært en av faktorene. Det har helt klart vært elementer av panikksalg og tvangssalg, og etter min oppfatnign har det gått vel raskt nedover. Det har ikke vært nok kjøpere til å ta imot alt som skal selges, sier Myrseth.

Han mener at høy belåning av aksjer også fører til større svingninger på børsen.

image: - Storstilt tvangssalg av aksjer på Oslo Børs

- Spesielt blir nedgangene større, sier Myrseth.

Lånte 34,6 milliarder kroner til aksjekjøp

Tall fra Kredittilsynet viser en voldsom økning i lån med sikkerhet i aksjer. Totalt hadde 21 banker lånt ut 34,6 milliarder kroner med sikkerhet i verdipapirer per tredje kvartal i 2006, det er en økning på over 50 prosent fra året før. Nyere tall har ikke tilsynet, men DnB Nor bekrefter at trenden også er gjeldende for 2007.

- Ja, for vår del er trenden videreført i 2007. Det har vært en klar vekst, først og fremst i volum, sier informasjonsdirektør Eivind Grønstad i DnB Nor til Dagbladet.no.

Han opplyser at de tilbyr kunder å kjøpe aksjer med ned til 30 prosent egenkapital, men at de ikke tilbyr så høy lånegrad på alle aksjer.

DnB Nor tilbyr ikke kredittkjøp på alle aksjer, men har en skala hvor du kan låne fra 0 til 70 prosent av aksjenes verdi.

- De aksjene som svinger mye egner seg dårlig til belåning, og aksjer som er vanskelige å omsette egner seg også dårlig, forklarer Myrseth.

Om aksjen faller i verdi, slik at belåningsgraden blir for høy, må kunden enten selge aksjene, eller stille opp med bedre sikkerhet. Dersom det ikke skjer, blir aksjene tvangssolgt.

- Vi har hatt to tilfeller av tvangssalg hittil i år, men det er selvfølgelig endel kunder som er blitt varslet, som har valgt å selge eller stille mer sikkerhet, sier Myrseth.

Han har ikke detaljopplysninger om hvor mye de hadde lånt ut til de som måtte tvangsselge aksjer.

- Det er profesjonelle investorer som låner mest penger med sikkerhet i verdipapirer, sier informasjonsdirektøren i DnB Nor.

KNALLRØDT I DAG OGSÅ: Verdiene på Oslo Børs falt med 3,29 prosent i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media