Storstilt vaksinesvindel i India

Tusener av mennesker har de siste to månedene blitt rammet av en storstilt vaksinesvindel i Mumbai i India. 14 personer, blant dem leger og medisinsk personell, er nå pågrepet i saken.

VAKSINEKØ: Flere personer i kø for å få coronavaksinen i Mumbai tidlig i mai, rundt da svindelen skal ha startet. Foto: Punit Paranjpe / AFP / NTB
VAKSINEKØ: Flere personer i kø for å få coronavaksinen i Mumbai tidlig i mai, rundt da svindelen skal ha startet. Foto: Punit Paranjpe / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 33.80% Første dose: 66.94%

De siste to månedene skal aktører ha satt opp minst 12 private vaksinestasjoner i eller nær den indiske storbyen Mumbai, skriver CNN og CBS News.

Der skal mer enn 2500 personer ha strømmet til for å betale mellom 10 og 17 dollar – forholdsvis 85 og 145 kroner – per AstraZeneca-dose, ifølge New York Times.

Men de dro slett ikke fra stasjonene med beskyttelse mot coronasykdom, forteller tjenestemann Vishal Thakur i Mumbais politidistrikt til CNN.

- Vaksinene var fylt med saltvann som de injiserte dem med, sier han og fortsetter:

- På hver falske vaksinestasjon som de satt opp, gjorde de dette.

Har arrestert leger

Thakur bekrefter at de har pågrepet leger og medisinsk personell i saken. Svindelen skal også ha vært storstilt i form av utførelsen.

- De brukte et sykehus for å få tak i falske sertifikater, hetteglass og sprøyter, sier tjenestemannen.

Så langt er 14 personer pågrepet, mistenkt for innblanding og en rekke kriminelle forhold, blant dem sammensvergelse, forfalskning og drapsforsøk, forteller Thakur, som ikke utelukker flere pågripelser.

Aktørene skal ha tjent opp mot 28 000 dollar – 239 000 kroner – i løpet av de to månedene.

RYSTER INDIA: Rahul Vohra spilte inn sin siste video fra sykesenga kort tid før han døde av corona. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: @ijyotitiwari / Instagram Vis mer

- Hjerteskjærende

Flere av de rammede fattet mistanke da vaksinasjonene deres ikke dukket opp i det nasjonale vaksineregisteret, samt da de fant ut at sykehusene aktørene hevdet å være tilknyttet, ikke stemte overens med navnene på sertifikatene de fikk, skriver New York Times.

Advokat Siddharth Chandrashekhar har framsatt søksmål for Mumbais høyesterett på vegne av de rammede, og omtaler svindelen som «hjerteskjærende», ifølge avisa. I et rettsdokument skriver domstolen at «det er veldig sjokkerende at tilfeller av falske vaksineringer øker».

For det er ikke første gang India opplever salg av falske coronamedikamenter og -utstyr. Da landet sto mitt i den andre bølgen med coronasmitte i april/mai måned, og desperate familiemedlemmer lette etter oksygen til sine syke, ble flere solgt falske sylindere på det svarte markedet – til blodpris.

India har satt mer enn 340 millioner vaksinedoser – en stor andel, men bare 4,6 prosent av befolkningen på 1,35 milliarder personer er fullvaksinerte, viser oversikten til Our World in Data. Ifølge Worldometers har landet så langt registrert 30 618 939 smittetilfeller og 403 000 coronarelaterte dødsfall siden pandemiens start.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer